Linkovi

Pompeo: Iran sve više razvija balističke rakete


Državni sekretar SAD Majk Pompeo na konferenciji za novinare posle sednice SB UN

Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je pred Savetom bezbednosti UN da Iran od postizanja nuklearnog sporazuma 2015. sve više razvija balističke rakete i pozvao na pooštravanje restrikcija kako bi se to sprečilo.

"Iran iskorišćava dobru volju drugih zemalja i krši rezolucije Saveta bezbednosti kako bi razvijao balističke rakete. SAD to nikada neće podržati", rekao je Pompeo na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj implementaciji nuklearnog sporazuma.

Pompeo je istakao da rezolucija 2231 Saveta bezbednosti poziva Iran da ne preduzima ništa u vezi sa razvojem balističkih raketa koje mogu da nose nuklearno oružje.

"Kada smo pozvali Iran da obustavi balističku aktivnost, saglasili smo se da to mora da se desi momentalno. Ali Iran to krši više nego ikad", rekao je državni sekretar SAD i ocenio da je Iran najjača balistička sila na Bliskom istoku.

Majk Pompeo kaže da SAD žele da rade sa Savetom bezbednosti UN na ponovnom uvođenju restrikcija Iranu kako bi se Teheranu zabranilo da razvija balističke rakete koje mogu da nose nuklearno oružje.

Iran sve vreme tvrdi da nuklearni program ima isključivo mirnodopsku svrhu.
Međunarodna agencija za atomsku energiju, koja je proveravala da li Iran poštuje nuklearni sporazum iz 2015. više puta je saopštila da se Teheran pridržavao odredbi iz sporazuma.

Predsednik Donald Tramp je taj sporazum nazvao "katastrofom" i objavio da se SAD povlače iz dogovora. Američka administracija je u novembru uvela nove sankcije Iranu.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG