Linkovi

Pompeo u Rusiji: Nedelja velikih očekivanja?


Majk Pompeo, američki državni sekretar
Majk Pompeo, američki državni sekretar

Majk Pompeo, američki državni sekretar, putuje u nedelju u Rusiju – gde će se, naredne sedmice, sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Njihovi susreti događaju se u trenutku u kom se Sjedinjene Države i Rusija spore u nizu pitanja poput Venecuele, Irana, kao i sumnji o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore održane 2016. godine.

Najviši američki zvaničnici, poput Pompea i Majka Pensa optužuju Rusiju da sprečava pokušaje demokratski izabranog venecuelanskog predsednika Huana Guaida da svrgne predsednika Nikolasa Madura – za koga tvrdi da nije izabran u skladu sa Ustavom države. Sjedinjene Države optužuju Rusiju da krizu u Venecueli koristi za obezbeđivanje uporišta u zapadnoj hemisferi.

„Zabrinuti smo zbog akcija Rusije u Venecueli, i mislimo da je podrška Madurou osuđena na propast. Tako da se naša podrška građanima Venecuele nastavlja i to će biti predmet naše diskusije”, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta novinarima uoči puta u Rusiju.

Pompeo stiže Moskvu u ponedeljak kako bi se sastao s američkim diplomatama u ambasadi SAD-a u tom gradu pre susreta sa američkim poslovnim liderima. On će položiti i venac na grob Neznanog junaka u čast boraca protiv nacizma.

Pompeo u utorak putuje u grad Soči na razgovore sa Putinom i Lavrovim.

Američki državni sekretar u Rusiju stiže nekoliko nedelja uoči samita G-20 u Osaki, u Japanu, kome će prisustvuju američki i ruski predsednici Donald Trump i Vladimir Putin.

"U našem je interesu da imamo bolji odnos sa Rusijom", rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta.

U našem je interesu da imamo bolji odnos sa Rusijom: Majk Pompeo (D) i Sergej Lavrov (L)
U našem je interesu da imamo bolji odnos sa Rusijom: Majk Pompeo (D) i Sergej Lavrov (L)

"O našim zabrinutostima razgovaraćemo direktno – pokušati da ih suzimo i nađemo područja u kojima možemo da sarađujemo”, rekao je Pompeo. On je međutim odbio da kaže dogovara li se sastanak Trumpa i Putina na marginama samita G-20.

Stejt department je saopštio da očekuje da će Pompeov boravak u Rusiji doprineti oslobađanju Amerikanaca pritvorenih u toj zemlji. Reč je o bivšem američkom mornaru Polu Velanu i Majklu Kalveju osnivaču moskovske grupacije Baring Vostok. Velan je optužen za špijunažu, a trebalo bi da bude zadržan u pritvoru do 28. Majav tokom istrage koja je u toku.

Kalvej je uhapšen u februaru i iščekuje početak suđenja po optužbama za proneveru koje je odbacio. Kalvej tvrdi da se proces protiv njega koristi kao vid pritiska u korporativnom sporu o kontroli jedne ruske banke.

Velana je u martu u moskovskom zatvoru posetio Džon Huntsman, ambassador SAD u Rusiji. Američke diplomate zatražile su od Rusije da, kako su se izrazile, prestanu da igrqju igre – istakavši da ruski zvaničnici verovatno pokušavaju da dobiju lažno priznanje od Velana.

Pompeo u Rusiju dolazi i u momentu pojačanih tenzija SAD-a i Rusije povodom Irana. SAD jačaju svoje vojno prisustvo na Bliskom istoku, što su državni zvaničnici objasnili kao direktan odgovor na brojne zabrinjavajuće pokazatelje Irana koji bi mogli dovesti do eskalacije.

Udarna grupa nosača aviona USS Abraham Lincoln i četiri bombardera B-52 stigli su na Bliski istok kao odgovor na zabrinutost da Iran možda planira napad na američke ciljeve.

XS
SM
MD
LG