Linkovi

Tramp odobrio slanje dodatnih trupa na Bliski istok


Tramp: Šaljemo trupe na Bliski istok
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Tramp: Šaljemo zaštitne trupe na Bliski istok

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp odobrio je prebacivanje dodatnih 1500 vojnika na Bliski istok u trenutku rastućih tenzija između SAD-a i Irana. Američki predsednik je, uoči puta za Japan, novinarima u Beloj kući rekao da će nove američke snage, kako je ocenio, imati zaštitnu ulogu.

Napetosti dve države postale su intenzivnije pošto su SAD ranije tokom meseca razmestile bombardere i nosače aviona u Persijskom zalivu - obrazlažući to reakcijom na potencijalne iranske pretnje.

"Poslaćemo relativno mali broj vojnika, uglavnom zaštitnih. Neki veoma talentovani ljudi idu na Bliski istok i videćemo šta će se desiti. U ovom trenutku - ne mislim da je Iran spreman na borbu i siguran da ne žele sukob sa nama", rekao je Tramp nakon konsultacija sa zvaničnicima Pentagona.

Prethodno su američki ratni borodovi i udarne grupe već raspoređene u Persijskom zalivu. Tokom nedelje zvaničnici su ocenili da je taj potez odložio iransku pretnju. Istakli su i da Sjedinjene Države ne žele da provociraju Iran.

“Naš fokus je da sprečimo iranske pogrešne procene. Ne želimo eskalaciju. Ovde se radi o odvraćanju – ne o ratovanju", bila je jedna od poruka Patrika Šanahana - vršioca dužnosti ministra odbrane.

Teheran takođe tvrdi da ne želi sukob. Međutim, Dalija Kej, analitičarka Rend korporacije upozorava da da je rizik od konfrontacije visok.

“Obe strane nastoje da stvore odstupnice. Povećanjem vojnog prisustva SAD stiču sposobnost da Iranu poruče da će uzvratiti u slučaju napada. Iranci rade istu stvar", rekla je Kej.

Pošto je 2018. povukao SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom Tramp je vodio kampanju pritiska jačanjem sankcija uvedenih protiv te zemlje – kako bi je sprečio u proizvodnji nukleranog oružja i stopirao njenu ekspanziju na Bliski istok.

“Sjedinjene Države su uputile trinaest kompleksnih zahteva koji se odnose na sve aspekte – poput odnosa sa susedima kao i čitavim svetom", podseća Entoni Kordsmen, analitičar Centra za strateške i međunarodne studije.

Iran ne pokazuje volju da ih ispuni. Predsednik Hasan Rohani odbacuje pregovore – poručujući da Iran nikada neće pokleknuti. Sa druge strane, uprkos teškim rečima koje upućuje Iranu, predsednik Donald Tramp je u javnosti vodio kampanju protiv, kako ih naziva, beskrajnih ratova. S druge strane, savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton zalagao se za vojnu akciju pa čak i promenu režima.

Dalija Kej ukazuje da se radi o nejasnoćama.

“U pogledu onog što ova administracija zapravo želi stvara problem za postizanje uspeha i ishoda koji bismo želeli da vidimo", ukazuje Kej.

Neki analitičari smatraju da je nedostatak jasnoće u pogledu Irana tipičan za Trampovu celokupnu spoljnu politiku, pri čemu se administracija zalaže za željeni ishod, ali nema dovoljno kredibiliteta u porukama koje upućuje o tome.

"Način na koji tome pristupate je u rasponu od jasno definisane strategije do oglašavanja po društvenim mrežama. Ideja vodilja se razlikuje od dana do dana", podvlači Entoni Kordsmen.

SAD raspolažu desetinama hiljada vojnika na Bliskom istoku, uključujući i veliku bazu mornarice u Bahreinu i bazu vazduhoplovnih snaga i operativni centar u Kataru. U Iraku ima oko 5.200 vojnika - kao i oko 2.000 u Siriji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG