Linkovi

SAD šalju dodatnih hiljadu vojnika na Bliski istok


Pentagon je objavio nove fotografije navodeći da predstavljaju dodatni dokaz da je Iran napao dva strana naftna tankera u Omanskom zalivu.

Vršilac dužnosti američkog sekretara za odbranu Patrik Šenahen saopštio je u ponedeljak da SAD šalju još hiljadu vojnika na Bliski istok iz "odbrambenih razloga", objašnjavajući taj potez strahovanjima od pretnje Irana.

"Nedavni iranski napadi potvrđuju pouzdane obaveštajne podatke koje smo primili o neprijateljskom ponašanju iranskih snaga i njihovih saradničkih grupa koje ugrožavaju osoblje i interese SAD širom regiona", saopštio je Šenahen.

Šenahen je dodao da će Pentagon nastaviti da prati situaciju i u skladu sa njom modifikovati broj vojnika. On nije precizirao gde će tačno dodatni vojnici biti raspoređeni.

U međuvremenu, Pentagon je objavio nove fotografije za koje navodi da predstavljaju dodatni dokaz da je Iran napao dva tankera u Omanskom zalivu prošle nedelje. SAD navode da se na fotografijama vide snage iranske Revolucionarne garde kako uklanjaju neeksplodiranu minu sa boka japanskog broda Kokuka Korejdžes. Na drugom snimku pokazuje se gde je mina bila prikačena na brod.

Na ostalim fotografijama vidi se velika rupa u japanskom brodu, a Pentagon navodi da je nju verovatno napravila druga mina.

Novi snimci koje je objavio Pentagon prema američkoj vojsci predstavljaju dodatni dokaz da je Iran odgovoran za napade na tankere u Omanskom zalivu.
Novi snimci koje je objavio Pentagon prema američkoj vojsci predstavljaju dodatni dokaz da je Iran odgovoran za napade na tankere u Omanskom zalivu.

"Iran je odgovoran za napad, na osnovu video dokaza i resursa i kapaciteta potrebnih da se brzo ukloni neeksplodirana mina", navodi se u pratećem saopštenju koje je Pentagon objavio uz fotografije.

Iran je ranije porekao odgovornost za napade na tankere, opisujući te tvrdnje kao "apsurdne" i "opasne."

Iranski šef diplomatije Džavad Zarif je rekao da je vreme napada "sumnjivo" pošto je japanski tanker pogođen dok je premijer Šinzo Abe bio u Teheranu u pokušaju da ublaži tenzije između SAD i Irana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG