Linkovi

SAD prestaju da poštuju nuklearni sporazum sa Rusijom


Podsekretarka SAD Andrea Topmson, u centru, govori na otvaraju Konferencije o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja u Pekingu, na kome učestvuju stalne članice Saveta bezbendosti UN, 30. januara 2019.
Podsekretarka SAD Andrea Topmson, u centru, govori na otvaraju Konferencije o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja u Pekingu, na kome učestvuju stalne članice Saveta bezbendosti UN, 30. januara 2019.

Sjedinjene Države prestaće da poštuju nuklearni sporazum sa Rusijom moguće već ovog vikenda, nakon neuspelih razgora sa Moskvom, najavila je visoka američka zvaničnica za kontrolu naoružanja Andrea Tomson.

Vašington optužuje Rusiju da je razvojem nove rakete "Novator 9M729" prekršila Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), kojim je objema stranama zabranjeno da raspoređuju rakete kratkog i srednjeg dometa u Evropi.

Rusija odbacuje te optužbe i tvrdi da je domet njene rakete van onog koji je zabranjen sporazumom i optužuje Sjedinjene Države da izmišljaju izgovore da bi izašle iz sporazuma zato što i same žele da razvijaju nove rakete.

Podsekretarka za kontrolu naoružanja Andrea Tomson i zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov razgovarali su na marginama P5 sastanka nuklearnih sila u Pekingu, uoči isticanja roka od 60 dana koji je Vašington dao Moskvi da ponovo počne da poštuje sporazum.

Tomson i Rjabkov su posle susreta izjavili da nisu uspeli da premoste razlike, dok je američka zvaničnica istakla da očekuje da će SAD već ovog vikenda prestati da poštuju sporazum što će, kako je navela, omogućiti američkoj vojsci da odmah počne da razvija svoje rakete dužeg dometa, ako se na to odluči.

"Bićemo u mogućnosti da prestanemo da poštujemo obaveze iz sporazuma drugog februara. Preduzećemo sve potrebne korake za obustavljanje naših obaveza iz sporazuma, uz nameru povlačenja", rekla je Tomson u intervjuu agenciji Rojters. Međutim, dodala je da je Vašington i dalje otvoren za dalje razgovore sa Moskvom o sporazumu.

Zvaničan proces povlačenja traje šest meseci.

XS
SM
MD
LG