Linkovi

Američke sankcije Iranu stupaju na snagu u ponoć


Državni sekretar Majk Pompeo na skupu Fondacije Heritidž u Vašingtonu
Državni sekretar Majk Pompeo na skupu Fondacije Heritidž u Vašingtonu

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da Iran mora da počne da se ponaša kao "normalna zemlja", dok se SAD pripremaju da ponovo uvedu sankcije Teheranu.

"Ovo je samo do nezadovoljstva Iranaca svojom sopstvenom vladom i predsednik (Tramp) je prilično jasan. Mi želimo da iranski narod ima snažan glas o tome ko će biti njihovo rukovodstvo", rekao je Pompeo.

U ponoć po istočnoameričkom vremenu stupaju na snagu sankcije protiv iranskih firmi u brojnim granama industrije, uključujući i tradicionalni izvoz iranskih ćilima.

Iranska vlada takođe više neće biti u mogućnosti da kupuje američke, niti evropske avione, kao ni američku valutu.

Sankcije protiv iranskog izvoza energenata biće ponovo uvedene u novembru.

Sankcije koje su ukinute, ponovo stupaju na snagu pošto je predsednik Donald Tramp povukao Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma između Irana i šest svetskih sila postignutog 2015. godine.

Taj sporazum je zahtevao od Irana da drasično obuzda svoj program obogaćivanja uranijuma, u zamenu za ukidanje većeg dela sankcija. Tramp ga je nazvao užasnim sporazumom, pošto, kako je rekao, daje Iranu šansu da ponovo započne svoj nuklearni program.

Tramp je rekao da bi bio voljan da se sastane sa iranskim predsednikom u bilo kom trenutku, bez preduslova. Ali, pošto obijica predsednika razmenjuju pretnje i uvrede, ne deluje da će se sastanak i dogoditi.

"Nadamo se da ćemo moći da pronađemo način za napredak, ali to će zahtevati ogromnu promenu na strani iranskog režima", rekao je Pompeo.

XS
SM
MD
LG