Linkovi

Tramp: Spreman sam na sastanak sa Iranom


Donald Tramp na konferenciji za novinare sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom

Predsednik Donald Tramp rekao je da je spreman da razgovara sa Iranom o poboljšanju odnosa, bez preduslova, i istakao da “će se sastati sa iranskim liderima ako oni to žele”.

Tramp je, posle susreta sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom, na pitanje da li bi se sastao sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem rekao da bi se “sastao sa bilo kim i da veruje u sastanke”.

“Ne znam da li su spremni za to. Ja sam povukao SAD iz dogovora o Iranu, taj sporazum je bio besmislen. Verujem da će na kraju ipak hteti da se sastanemo i spreman sam na taj susret kad god budu hteli”, kaže Tramp. “Kada bismo mogli da se dogovorimo oko nečeg smislenog, a ne samo da traćimo papir kao što je bio slučaj sa prethodnim dogovorima, svakako sam spreman na taj susret. To bi bilo dobro za SAD, Iran i ceo svet”.

Pre nekoliko dana, predsednik SAD je na Tviteru upozorio iranskog predsednika da “nikada više ne preti Sjedinjenim Državama i da će u suprotnom trpeti posledice kakve nije niko u dosadašnjoj istoriji.

Prethodno je iranski predsednik Rohani rekao da bi “neprijateljska američka politika mogla da dovede do “majke svih ratova”.

Tramp je povukao SAD iz sporazuma sa Iranom po kojem je Teheran trebalo da prestane da razvija svoj nuklearni program. Od tada, Iran pokušava sa drugim potpisnicama sporazuma da očuva dogovor. Američke sanckije Iranu stupaju na snagu u avgustu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG