Linkovi

Stavridis: Svet na pragu globalnog ratnog požara?


Retired four-star Admiral James Stavridis
Retired four-star Admiral James Stavridis

U knjižare je ovih dana stigao zastrašujuće autentični geopolitički triler o mogućem pomorskom sukobu između SAD-a i Kine u Južnom kineskonom moru 2034, koji vodi do košmarnog globalnog ratnog požara, navodi se u jednom od brojnih prikaza nove knjige dvojice bivših vojnih oficira i nagrađivanih autora, penzionisanog admirala Džejmsa Stavridisa i bivšeg marinca Eliota Akermana.

Stavridis pre svega ističe da glavnu ulogu u novom romanu ne igraju protagonistI različitih strana, već sam rat / kao simbol zla:

"Godina je 2034, lokacija 'Nestašni greben' nadomak glavne međunarodne trgovačke rute u Južnom kineskom moru gde izbija početni konfuzni nesporazum. Patrolna flotila od tri američka razarača nailazi na kineski brod koji izgleda kao da je u nevolji. Posada odluči da se popne na palubu. To je bila prva zloslutna greška nakon koje se nastavlja serija pogrešnih poteza sa obe strane, dok ne nastupi nesavladiv haos“, glasi početak tek izdatog trilera.

Sadržaj zloslutnog ratnog romana Stavridis naziva 'porukom upozorenja' i za Ameriku i za Kinu, dok je datum mogućeg izbijanja kobnog rata između dve supersile vezao za 2034.

Po njemu:

“Trenutak prave opasnosti natupa tada, jer će Kina sledećih 15 godina nastaviti sa svojim agresivnim insistiranjem da Južno kinesko more pripada u celini Kini. Kineska strana će takođe u mnogim sektorima nastaviti da napreduje brže od SAD, uključujući na planu sajber bezbednosti. Kina već uveliko ulaže u obrazovanje na polju matematike, inženjerstva, i tehnologije sa fokusom na razvoj ofanzivnih sajber sredstava. Kina uz to sve više podstiče nacionalizam kod kuće“.

Istovremeno postoji rizik da Amerika i Kina, dolaze do pogrešnih procena o svojim uzajamnim odnosima, što bi moglo da kulminira katastrofalnim oružanim sukobom, tvrdi Stavridis, koji nabraja i naoružanje koje bi bilo u igri:

“Vojni arsenal u eventalnom ratu uključivao bi od klasičnih raketa i bombardera dalekog dometa do najsavremenijeg sajber oružja. Verovatno bi već u ranoj fazi moglo doći do teškog sajber napada, što bi pretvorilo svemirski prostor u ozbiljno ratno poprište. I specijalne jedinice bi igrale ulogu, pogotovo marinci u operacijama za dopiranje do spornih veštačkih ostrva koje Kina gradi u regionu Južnog kineskog mora”.

Nema ništa važnijeg od sprečavanja bilo kakvog kinetičkog oružja, kaže naš sagovornik, koji ujedno ističe teme na kojima američka strana čvrsto stoji, ali i dva važna pitanja na kojima SAD i Kina mogu da sarađuju:

“Ne možemo dozvoliti da Kina proglasi Južno kinesko more svojim vlasništvom. Takođe poštujemo međunarodnu obavezu zaštite ljudskih prava, što se odnosi na položaj Ujgura u Kini. Moramo da odvratimo Kinu i od ideje vojne intervencije na Tajvanu. S druge strane, saradnja po pitanju klimatskih promena i preduzimanje mera za sprečavanje nove globalne pandemije pitanja su na kojima dve zemlje mogu uspešno da sarađuju”.

Upitan da li veruje da će knjiga “2034.” biti prevedena za čitaoce u Kini, Stavridis kaže da je to sasvim moguće, jer je većina od njegovih prethodnih devet knjiga imala dobru prođu u Kini.

“Ne mogu da garantujem da će kineska javnost imati pristup ovoj knjizi, ali mogu sa sigurnošću da tvrdim da će kinesko rukovodstvo čitati ovu knjigu vrlo pažljivo”, zaključuje Stavridis.

XS
SM
MD
LG