Linkovi

SAD: Razgovori sa Kinom "teški i direktni"


Američki državni sekretar Entoni Blinken (levo) i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Sullivan (desno) tokom obraćanja medijima posle sastanka sa kineskom delegacijom u Enkoridžu, 19. marta 2021. (Foto: AFP/Frederic J. Brown)
Američki državni sekretar Entoni Blinken (levo) i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Sullivan (desno) tokom obraćanja medijima posle sastanka sa kineskom delegacijom u Enkoridžu, 19. marta 2021. (Foto: AFP/Frederic J. Brown)

Visoki američki i kineski zvaničnici sastali su se ponovo u petak na Aljasci, nakon što su se prvog dana razgovora razmenili oštre kritike.

Američki zvaničnici su po okončanju prvih direktnih razgovora dve zemlje pod Bajdenovom administracijom ocenili da je razmena mišljenja sa kineskim kolegama bila "teška i direktna", ali da se interesi dve zemlje poklapaju kada je reč o Iranu, Severnoj Koreji, Avganistanu i klimi.

"Očekivali smo teške i direktno razgovore o nizu pitanja i to se upravo i dogodilo", rekao je novinarima savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven nakon što su on i državni sekretar Entoni Blinken završili razgovore sa kineskim kolegama - najvišim kineskim diplomatom Jangom Điječijem i državnim savetnikom Vangom Jiem.

"Takođe smo imali veoma iskren, višesatni razgovor o širokoj agendi. Kada je reč o Iranu, Severnoj Koreji, Avganistanu i klimi, naši interesi se ukrštaju", rekao je Blinken.

Prvi američko-kineski razgovori Bajdenove administracije na visokom nivou započeli su vatreno, pri čemu su obe strane podjednako snažno kritikovali onu drugu, u situaciji koja se retko viđa, ali koja je bila dobar pokazatelj nivoa bilateralne napetosti.

Uoči sastanka u Enkoridžu na Aljasci, koji je usledio posle poseta američkih zvaničnika saveznicima SAD - Japanu i Južnoj Koreji, obeležen je potezima Vašingtona koji su pokazali da zauzima oštar stav i otvorenim govorom iz Pekinga.

"Mi ćemo... razgovarati o našoj dubokoj zabrinutosti zbog poteza Kine, uključujući one u Sinđijangu, Hong Kongu, Tajvanu, sajber napade na Sjedinjene Države, ekonomsku prinudu nad našim saveznicima", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken svojim kineskim kolegama u krajnje neobičnoj razmeni pred kamerama.

"Svaka od ovih akcija ugrožava poredak zasnovan na pravilima, koji održava globalnu stabilnost", rekao je on.

Bajdenova adminstracija jasno je stavila do znanja da traži promenu ponašanja Kine, koja je izrazila nadu da će resetovati odnose koji su se drastično pogoršali za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Najviši kineski diplomata Jang Đieči odgovorio je 15-minutnim govorom na kineskom, dok je američka strana čekala prevod. On je oštro kritikovao, kako je rekao, američku borbu protiv demokratije, loš tretman manjina i njenu spoljnu i trgovinsku politiku.

"Sjedinjene Države koriste svoju vojnu silu i finansijsku hegemoniju za sprovođenje dalekometne jurisdikcije i pritiskanje drugih zemalja", rekao je Jang.

"Zloupotrebljavaju takozvane pojmove nacionalne bezbednosti da bi ometale normalnu trgovinsku razmenu i podsticale neke zemlje da napadaju Kinu", dodao je on.

"Razmetljivost" i kršenje protokola

Tokom čitavog Đijangovog monologa, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven i drugi zvaničnici u delegaciji međusobno su hvatali beleške. Na kraju je Blinken zadržao novinare u sobi kako bi mogao da odgovori.

Ono što obično bude nekoliko minuta uvodne reči pred novinarima za takve sastanke na visokom nivou trajalo je više od sat vremena, a dve delegacije su se svađale i oko toga kada će mediji biti izvedeni iz sobe.

U nastavku, Sjedinjene Države su optužile Kinu za "razmetljivost", dok su kineski državni mediji optužili američke zvaničnike da predugo govore i da su "negostoljubivi".

Obe strane optužile su onu drugu za kršenje diplomatskog protokola, pri čemu je američki zvaničnik rekao da su se u početku bili dogovorili o dva minuta uvodne reči svake strane.

"Čini se da je kineska delegacija... stigla sa namerom da se razmeće, usredsređena na teatralnost i dramatiku umesto suštinu", rekao je zvaničnik novinarima u hotelu Enkoridž, u kojem se sastanak održavao.

"Preterane diplomatske prezentacije često su usmerene ka domaćoj publici“, dodao je zvaničnik.

Mnogi korisnici interneta na kineskim društvenim mrežama rekli su da kineski zvaničnici obavljaju dobar posao na Aljasci i da je američka strana pokazala nultu iskrenost.

Neki su razgovore čak okarakterisali kao "gozbu kod Hongmena", istorijski događaj koji se dogodio pre 2.000 godina, na kojem je pobunjenički vođa pozvao drugog na gozbu u nameri da ga ubije.

Ipak, dve strane su se ponovo okupile na još jednom sastanku u četvrtak uveče, a visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je da je prvo zasedanje bilo "suštinsko, ozbiljno i direktno", i trajalo je duže od prvobitno predviđena dva sata.

"Koristili smo sesiju, baš kao što smo i planirali, da bismo istakli svoje interese i prioritete, a to smo čuli i od naših kineskih kolega", rekao je zvaničnik u objedinjenom izveštaju, dodajući da je treća sesija razgovora zakazana za petak ujutro .

Iako se veći deo Bajdenove politike prema Kini još formuliše, uključujući i određivanje kako će postupati s tarifama na kinesku robu koje su uvedene pod Trampom, njegova administracija je do sada snažnije naglašavala demokratske vrednosti i navode o kršenju ljudskih prava od strane Kine.

Kina se čvrsto protivi mešanju Sjedinjenih Država u ono što ona smatra svojim unutrašnjim poslovima.

Uslovi neslaganja

Vašington navodi da su Blinkenova azijska turneja pre sastanka sa kineskim zvaničnicima, kao i odlazak zvaničnika SAD u Evropu, Indiju i kod drugih partnera, pokazali kako su Sjedinjene Države ojačale svoju opredeljenost da se suprotstave Kini od kada je Bajden preuzeo dužnost u januaru.

Ali čini se da su dve strane bile spremne da se oko vrlo malo toga dogovore na pregovorima.

Čak je i status sastanka postao kamen spoticanja, gde je Kina insistirala da je to "strateški dijalog", vraćajući se na bilateralne mehanizme iz prošlih godina. Američka strana je to odbacila, nazvavši to jednokratnom sesijom.

Uoči pregovora, Sjedinjene Države objavile su niz poteza usmerenih ka Kini, uključujući i - za početak - ukidanja licenci za kineske telekomunikacije, obavezujuće pozive brojnim kineskim IT kompanijama zbog zabrinutosti u vezi sa nacionalnom bezbednošću i ažurirane sankcije Kini zbog ograničavanja demokratije u Hong Kongu.

Jang je u četvrtak upitao Blinkena da li su sankcije najavljene namerno pre sastanka.

Vašington je rekao da je spreman da sarađuje sa Kinom kada je to u interesu SAD, navodeći kao primer klimatsku politiku i pandemiju koronavirusa. Blinken je rekao da se Vašington nada da će videti kako Kina koristi svoj uticaj na Severnu Koreju kako bi je nagovorila da odustane od nuklearnog oružja.

Boni Glejzer, ekspertkinja za Aziju u Centru za strateške i međunarodne studije, rekla je da su oštre izjave obe strane uoči sastanka stvorile rizik da se samit pretvori u razmenu optužbi i zahteva.

"Nijedna strana nema koristi od toga što je ovaj sastanak ocenjen kao totalni neuspeh", rekla je Glejzer.

XS
SM
MD
LG