Linkovi

Američki komandant: "Prva linija fronta" sa Kinom sada je na južnoj granici SAD


Arhiva - Policajka gestikulira tokom otvarajuće sednice Nacionalnog narodnog konresa u Pekingu, 5 marta 2021.
Arhiva - Policajka gestikulira tokom otvarajuće sednice Nacionalnog narodnog konresa u Pekingu, 5 marta 2021.

Upravo kada se najviši američki odbrambeni i diplomatski zvaničnici sastaju sa saveznicima u Aziji kako bi pronašli načine za suprotstavljanje pretnji napredujuće, agresivnije Kine, glavni vojni zapovednik upozorava da je linija fronta u konkurenciji za globalnu dominaciju između Vašingtona i Pekinga mnogo veća bliže kući.

Komandant američkih snaga u Centralnoj i Južnoj Americi, admiral Južne komande Kreig Foler, rekao je u utorak zakonodavcima da je Kina postala vodeća prijetnja u regionu, iskoristivši pandemiju koronavirusa i sve veće bezakonje da nametne svoju volju sve većem broju zemalja .

"Na ovu hemisferu gledam kao na prvu liniju nadmetanja", rekao je Foler članovima senatrsko Odbora za oružane snage.

Arhiva - Komandant američke Južne komande, admiral Kreig Foler, svedoči tokom saslušanja pred potvrđivanje postavljenja u Senatu SAD, na Kapitol hilu, 7. februara 2021.
Arhiva - Komandant američke Južne komande, admiral Kreig Foler, svedoči tokom saslušanja pred potvrđivanje postavljenja u Senatu SAD, na Kapitol hilu, 7. februara 2021.

"Imam osećaj hitnosti", dodao je. "Naš uticaj se smanjuje".

Folerovi komentari samo su poslednji u nizu sve ozbiljnijih upozorenja ključnih američkih vojnih zvaničnika poslednjih nedelja, kojima se kreatorima američke politike ukazuje na ambicije Kine i dokle se veruje da će Peking ići da ih ostvari.

Samo prošle nedelje, komandant američke Indo-pacifičke komande rekao je pred istim senatskim odborom da nesposobnost Vašingtona da značajno uzvrati protiv kineske vojne aktivnosti ohrabruje Kinu da bude sve agresivnija.

Ranije ovog meseca, najviši obaveštajni oficir Indo-pacifičke komande rekao je na virtuelnoj konferenciji da Sjedinjene Države već osećaju "ukus" onoga što će verovatno doći.

"Pronaći ćete vrlo globalnu, ekspedicionu kinesku vojsku koja će biti tamo da uskoči svuda gde misle da su kineski interesi ugroženi", rekao je kontraadmiral mornarice Majkl Stjudemen.

Izgleda da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena ozbiljno shvata takva upozorenja.

Ministar odbrane Lojd Oustin i državni sekretar Entoni Blinken koriste priliku na svojim prvim inostranim putovanjima kako bi se konsultovali sa ključnim saveznicima, uključujući Japan i Južnu Koreju, delom da bi se pozabavili zabrinutošću zbog rastuće opasnosti koju predstavlja Kina i razgovarali o načinima da Peking pozove na odgovornost zbog svojih postupaka koji krše postojeće međunarodne norme.

Ali u utorak je Foler upozorio da je pretnja, koju je više puta opisao kao "podmuklu", mnogo bliža.

"Neki primeri uključuju njihovu nastojanje za zaključivanje više lučkih poslova, zajmove za političku polugu, diplomatiju vakcina koja podriva suverenitet, državni nadzor, informatiku i eksploataciju resursa kao što su ilegalni neregulisani i neprijavljeni ribolov", rekao je novinarima u Pentagonu, nakon svog svedočenje na Kapitol hilu.

Foler je rekao da je kineska diplomatija preko vakcine protiv koronavirusa posebno zabrinjavajuća.

"Oni koriste vakcine da izdejstvuju dogovore za svoj IT, njihov 5G", rekao je kongresmenima tokom saslušanja u utorak. "I koriste ga za pokušaj zabijanja klina između nekih nacija poput Tajvana i drugih u regionu".

Komandant Južne komande potvrdio je izveštaje, poput onih u Njujork tajmsu, da Kina odbija da deli vakcinu sa zemljama Centralne i Južne Amerike koje nastavljaju da održavaju odnose sa Tajvanom, osim ako te zemlje ne prekidaju ili slabe te veze.

Zabrinutost se tu ne završava.

Komandant američke Severne komande general Glen VanHerk, zadužen za američke trupe i bezbednost u delovima Kariba, Bahama i Meksika, rekao je u utorak zakonodavcima da kineski uticaj nastavlja da se širi prema severu.

"Oni su apsolutno u odgovornosti Severne komande i pokušavaju da utiču na Bahamima, radeći na primer preko 5G", rekao je VanHerk. "Ista stvar u Meksiku".

Američki vojni zvaničnici takođe su izrazili zabrinutost zbog rastućeg odnosa između kineskih operacija u Centralnoj i Južnoj Americi i transnacionalnog kriminala, koji je Foler opisao kao drugu najveću pretnju SAD na amerčkom kontinentu.

"Oni distribuiraju drogu, ljude i oružje i ilegalno rudarenje", rekao je Foler o raznim kriminalnim organizacijama koje su se uporile širom regiona. "A jedan od glavnih izvora koji podupire njihove napore je kinesko pranje novca".

Da bi se suprotstavili Kini, Foler je pozvao zakonodavce da pomognu da se osigura kontinuirano prisustvo i partnerstvo u SAD.

"Važno je da ostanemo angažovani na ovoj hemisferi", rekao je. "To je naše susedstvo, ta blizina je važna".

"Ono što čujem od svojih partnera je... 'Želimo da se udružimo s vama, ali kada se utapate, potreban vam je kolut za spasavanje i uzećete kolut od onoga ko ga baci'", rekao je Foler.

XS
SM
MD
LG