Linkovi

SAD i Rusija produžile sporazum START na pet godina


Zastave Sjedinjenih Država i Rusije (Foto: Google Inc)
Zastave Sjedinjenih Država i Rusije (Foto: Google Inc)

Sjedinjene Države i Rusija saopštile su da su produžile START, sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, na pet godina.

Dogovor je zasnovan na temelju prethodnog sporazuma koji ograničava raspoređivanje dva najveća svetska nuklearna arsenala.

Sporazum, koji ističe u petak, produžen je do 5. februara 2026. uprkos bilateralnim sporovima dve države u vezi sa zatvorskom kaznom na koju je osuđen ruski opozicionar Aleksej Navalni, navodnim hakerskiim upadima u računare američkih federalnih agencija i ruskim pretnjama susednoj Ukrajini.

Prema sporazumu, koji je na snagu stupio 2011. SAD i Rusija ograničeni su na razmeštanje ne više od 1.550 nuklearnih bojevih glava. Restrikcije se odnose i na projektile koji se koriste na kopnu i u podmornicama.

Vašington i Moskva, produženje sporazuma predstavili su kao pobedu, tvrdeći da će doprineti stabilnosti i transparentnosti u vezi sa pitanjima o nukleranom naoružanju, ali i prihvatanju spornih pitanja.

Istovremeno dok sa Rusijom radimo na unapređenju američkih interesa, takođe ćemo raditi i na tome da odgovorna za sporne poteze, kao i kršenje ljudskih prava”, saopštio je Entoni Blinken – američki državni sekretar.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su diplomatske note potrebne da se produži važeenje sporazuma START razmenjene u sredu. Američki zvaničnik potvrdio je da se razmena odigrala.

U izjavi ruske strane nisu pomenuti sporovi, među koje spadaju anektiranje ukrajinskog poluostrva Krim, ali je kritikovano američko povlačenje iz drugih sporazuma kontrole naoružanja.

Očekujemo da će nam razumevanje u vezi sa novim sporazumom START omogućiti da za sobom ostavimo trend raspuštanja mehanizama kontrole naoružanja raširenog poslednjih godina zbog destruktivne politike Sjedinjenih Država”, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Prvi strateški sporazum o smanjenju naoružanja START potpisan je 2010. Ograničava broj nukleranih bojevih glava, projektila i bombardera koje mogu rasporediti Rusija i Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG