Linkovi

SAD menaju odluku o označavanju pobunjenika Huti u Jemenu kao terorista


Arhiva - Novoregrutovani Huti borci izvikuju parole dok se voze vojnim vozilom u glavom gradu Sani, 3. januara 2017.
Arhiva - Novoregrutovani Huti borci izvikuju parole dok se voze vojnim vozilom u glavom gradu Sani, 3. januara 2017.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u petak da će opozvati označavanje jemenskog pokreta Huti kao terorističke grupe.

Blinken je u saopštenju rekao da ta grupa od 16. februara više neće biti imenovana stranom terorističkom organizacijom ili posebno imenovanom međunarodnom terorističkom grupom.

"Ova odluka je priznanje užasne humanitarne situacije u Jemenu", rekao je Blinken.

Najava je preokrenula akcije koje je bila preduzela administracija Donalda Trampa i nagovestila promenu politike predsednika Džoa Bajdena u odnosu na to.

Administracija Bajdena nada se da će opoziv pomoći ublažavanju najgore humanitarne krize na svetu, dok istovremeno pojačava diplomatske napore za okončanje jemenskog šestogodišnjeg građanskog rata.

"Veoma dobrodošlo"

Portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik pozitivno je reagovao na Blinkenovu najavu rekavši: "Nadamo se da će to pomoći u stvaranju zamaha za političko rešenje sukoba u Jemenu. Mislim da je preokret označavanja (Hutija), imenovanje specijalnog izaslanika (SAD) i jasan, jasan jezik sa vrha američke administracije, od samog predsednika Bajdena, izražavanje snažne podrške posredovanju UN i političkom mirovnom procesu, zaista veoma dobrodošao".

Dižarik je izrazio optimizam da bi na kraju mogao da se postigne prekid vatre širom zemlje.

Pokret Huti, koji podržava Iran, sukobio se sa svetski priznatom vladom Jemena koju podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom.

Šef UN-a za humanitarnu pomoć Mark Loukok upozorio je prošlog meseca da bi, ukoliko Vašington ne bude ukinuo oznaku terorističke organizacije sa Hutija, to moglo drastično da utiče na uvoz pomoći i da može ionako očajnu zemlju da gurne u veliku glad.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, procenjeno je da će ove godine 16 miliona ljudi, uključujući 2,3 miliona dece mlađe od 5 godina, biti gladno u ratom razorenoj zemlji.

Još 50.000 ljudi u Jemenu već živi u uslovima poput gladi, dok ih je još pet miliona odmah iza njih.

Bez neposredne nege, 400.000 dece moglo bi da pati od teške akutne neuhranjenosti i moglo bi da umre bez neposredne nege.

Fizička i kognitivna šteta koju neuhranjenost nanosi deci u prve dve godine je "uglavnom nepovratna", saopštile su agencije Ujedinjenih nacija.

"Sve veći broj dece koja su gladna u Jemenu trebalo bi da nas sve šokira i navede na aciju", rekla je izvršna direktorka UNICEF-a Henrieta Fore. "Sve više dece će umirati sa svakim danom koji prođe bez akcije."

Dečju neuhranjenost dodaje se na neuhranjenost 1,2 miliona jemenskih trudnica ili dojilja.

"Otrovni miks" u zemlji

"Porodice u Jemenu predugo su u sukobu, a novije prijetnje poput Kovida 19 samo su im pridodate nemilosrdnoj nevolji", rekao je generalni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu Ku Dongiu.

"Bez bezbednosti i stabilnosti širom zemlje i poboljšanog pristupa poljoprivrednicima, tako da im se pruže sredstva za obnavljanje dovoljno uzgajane i hranljive hrane, jemenska deca i njihove porodice će i dalje zapadati u glad i neuhranjenost".

"Kriza u Jemenu je toksična mešavina sukoba, ekonomskog kolapsa i ozbiljnog nedostatka finansijskih sredstava za pružanje spasonosne pomoći koja je preko potrebna", rekao je izvršni direktor Svetskog programa za hranu Dejvid Bislej.

"Ali postoji rešenje za glad, a to je hrana i kraj nasilju. Ako delujemo sada, još uvek ima vremena da okončamo patnju jemenske dece".

Margaret Bešir iz Glasa Amerike učestvovala je u pisanju ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG