Linkovi

Blinken razgovarao sa Lavrovom o uhapšenim Amerikancima, Navalnom, kontroli naoružanja


Američki državni sekretar Entoni Blinken (Foto: Rojters/Carlos Barria/Pool)
Američki državni sekretar Entoni Blinken (Foto: Rojters/Carlos Barria/Pool)

Novi američki državni sekretar Entoni Blinken zatražio je oslobađanje Amerikanaca privedenih u Rusiji tokom telefonskog razgovora sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom, tokom kojeg je bilo reči i o kontroli nuklearnog naoružanja i Kini.

Prema saopštenju portparola Stejt departmenta Neda Prajsa, Blinken je tokom razgovora sa Lavrovom takođe pokrenuo pitanje ruskog mešanja u američke izbore 2020. godine, njenih vojnih poteza u Ukrajini i Gruziji, nedavnih hakerskih napada na kompjuterske sisteme američke vlade za koje Vašington optužuje Moskvu i trovanje kritičara Kremlja Alekseja Navalnog.

"Sekretar je ponovio rešenost predsednika Bajdena da zaštiti američke državljane i čvrsto deluje u odbranu američkih interesa, u odgovoru na poteze Rusije koji nanose štetu nama ili našim saveznicima. Ovo obuhvata i oslobađanje Pola Vilana i Trevora Rida kako bi mogli da se vrate kući, svojim porodicama u SAD", naveo je Prajs u saopštenju.

Rid, student na Univerzitetu severnog Teksasa, u julu prošle godine je osuđen u sudu u Rusiji zbog ugrožavanja života dvojice policajaca, dok je bivši američki marinac Pol Vilan osuđen u junu na 16 godina zatvora po optužbi za špijunažu. Rid i Vilan su odbacili optužbe.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Lavrov rekao Blinkenu da je Rusija otvorena za normalizaciju odnosa, ali ga i podsetio da je neophodno "poštovati" zakone i rusko pravosuđe, kada je Blinken pokrenuo pitanje Navalnog koji je uhapšen po povratku iz Nemačke.

Prošle nedelje su razgovarali i predsednici SAD i Rusije Džo Bajden i Vladimir Putinom.

Bajden je u četvrtak, u govoru u Stejt departmentu, izjavio da je tokom razgovora ruskom predsedniku rekao da je vreme okretanja glave od ruskih aktivnosti, kako se izrazio, završeno.

Očekuje se da će se američki pristup prema Rusiji radikalno promeniti pod Bajdenom, u odnosu na administraciju bivšeg predsednika Donalda Trampa koja je imala više prijateljski stav, prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG