Linkovi

140 godina diplomatskih odnosa: Polovina građana Srbije očekuje bolje odnose sa SAD


Arhiva - Zastave SAD i Srbije (Grafika: Sajt Ambasade SAD u Beogradu)
Arhiva - Zastave SAD i Srbije (Grafika: Sajt Ambasade SAD u Beogradu)

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je u sredu na skupu povodom 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD da je važno da Srbija sa jednom od najvećih sila ima dobre odnose, jer je to značajno za stabilnost regiona, u kojem Srbija igra odgovornu ulogu.

On je rekao da oko polovina građana Srbije očekuje bolje odnose sa SAD u narednih pet do 10 godina i da nova američka administracija treba da iskoristi taj uzlazni trend, preneo je FoNet.

Dačić je dodao da Srbija mora da bude mnogo aktivnija i prisutnija i shvati način na koji funkcionišu američko društvo i institucije.

Zamenik ambasadora SAD Gabrijel Eskobar rekao je da je Srbija među onim zemljama kojima će SAD posvetiti pažnju. On je podsetio da je novi šef američke diplomatije Entoni Blinken rekao da želi da se odnosi Srbije i Kosova normalizuju i da region ide napred i podsetio da je sa Srbijom potpisan sporazum koji će omogućiti ulaganja i nove investicije, te dodao da će SAD nastaviti da ulaže u "srpsku ekonomsku budućnost".

On je istakao da prijateljstvo Srbije i SAD traje 140 godina, kao i da su zemlje bile saveznice u dva rata, a da je tokom pandemije Amerika uložila više od tri miliona dolara u Srbiju da se bori sa pandemijom, dok je Srbija prevezla 300 američkih građana nazad kući.

Savetnik ministra finansija Ognjen Popović ukazao je na značaj dolaska američkog Fonda za razvoj i investicije (DFC) i rekao da on pokazuje da je Srbija sigurna luka.

Kopredsedavajuća savetodavnog odbora Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Zorana Mihajlović rekla je da je Srbija jedna od retkih zemalja koja ima tako rano uspostavljene ugovorne odnose iz oblasti ekonomske saradje sa SAD i da bez obzira na lošije periode u saradnji sa SAD, Srbija treba da bude zadovoljna sa 140 godina diplomatskih odnosa sa SAD.

Ona je rekla da oko 20.000 ljudi radi u američkim kompaijama i da je robna razmena oko 900 miliona dolara, da je bolja nego pre 20 godina, ali daleko niža od razmene sa Kinom, Rusijom ili Turskom i da ne vidi razlog zašto Srbija i SAD ne bi imale krovni sporzum o saradnji, kao i da treba otvoriti kancelariju za saradnju sa SAD.

Šta građani Srbije očekuju od nove administracije u SAD

Na skupu je predstavljeno i istraživanje o stavovima građana prema SAD, koje pokazuje da kada je reč o očekivanjima od nove američke administracije, oko 32 odsto građana smatra da ona neće neće imati vremena da se bavi Srbijom, 20,6 odsto da će nastaviti tamo gde je stala administracija Donalda Trampa, 14,1 odsto očekuje da će raditi na jačanju odnosa Srbije i SAD, a 11,6 odsto da će jačanje odnosa Srbije i SAD biti prekinuto dolaskom Džozefa Bajdena na mesto predsednika.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić rekao je da je istraživanje rađeno od 15. do 31. decembra sa 1.532 istpitanika.

On je ukazao da istraživanje pokazuje da oko polovina građana Srbije ima pozitivan ili polovično pozitivan stav o SAD, ali da su mlađe generacije te koje ne vide dobre odnose sa SAD.

Kada je reč o tome šta utiče na stav prema SAD, 42,7 odsto ispitanika reklo je da je to ponašanje SAD prema Srbiji u poslednjih 20 do 30 godina, 32,8 odsto reklo je da stav formira na osnovu medija, 25,8 odsto određeni stav prema SAD ima zbog istorijske saradje i odnosa, a 17,2 odsto stavove gradi na osnovu stavova prijatelja, porodice i kolega.

Jedna trećina građana promenila je tokom života stav o SAD, a faktori za promenu stava kod 58,5 odsto građana bili su bombardovanje, kod 37,7 odsto stav SAD prema Kosovu, kod 33,5 odsto pritisci da se prizna Kosova, kod 23,1 odsto dolazak Donalda Trampa na mesto predsednika SAD i kod 22,7 odsto blaži stavovi Trampove administracje prema Srbiji.

Kada je reč o očekivanjima građana od odnosa sa SAD u narednih pet do 10 godina, 28,1 odsto očekuje da odnosi počnu da se kvare, 25,4 odsto da odnosi nastave da se popravljaju, 20,6 odsto da se izgrade najbolji prijateljski odnosi između dveju država, dok 13,5 odsto smatra da treba raščisti sa SAD i zapadom i okrenuti se Rusiji i Kini kao pravim prijateljima.

Na pitanje kako vide aktuelnog ambasadora SAD Entonija Godfrija u odnosu na prethodnike, 43,4 odsto reklo je da je isti, 12,2 odsto da je donekle bolji, 9,2 odsto da je bolji, 7,2 odsto da je donekle lošiji i 6,4 odsto da je lošiji.

Prema istraživanju 62 odsto ispitanika smatra SAD odgovornim za bombardovanje Srbije, 48,8 odsto smatra da SAD treba da plate odštetu porodicama stradalih, a 38,7 odsto smatra da SAD treba da plate državi ratnu odštetu, preneo je FoNet.

XS
SM
MD
LG