Linkovi

Zakonodavci potvrdili postavljenje bivšeg ambasadora za prvog čoveka CIA


Vilijem Berns, kandidat za direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA), svedoči tokom saslušanja za potvrdu postavljenja pred Senatovim Odborom za obaveštajni rad, na Kapitol hilu, u Vašingtonu, 24. februara 2021.
Vilijem Berns, kandidat za direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA), svedoči tokom saslušanja za potvrdu postavljenja pred Senatovim Odborom za obaveštajni rad, na Kapitol hilu, u Vašingtonu, 24. februara 2021.

Još jedan ključni deo tima američkog predsednika Džoa Bajdena stupio je na scenu se u četvrtak, nakon što su zakonodavci u Senatu potvrdili postvljenje bivšeg ambasadora Vilijema Bernsa na vodeću poziciju u Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA).

Senatori su preskočili propitivanje i jednoglasno glasali za Bernsa, samo nekoliko sati nakon što je nominacija skinuta sa čekanja.

Berns je zaradio pohvale i demokrata i republikanaca nakon svog svedočenja pred senatovim Odborom za obaveštajne poslove, a predsednik Odbora senator Mark Vorner nazvao je dvopartijsku podršku "potvrdom neupitnih kvalifikacija nominovanog".

Ali Berns je početkom ovog meseca naišao na blokadu kada je senator Ted Kruz zaustavio nominaciju, pozivajući se na primedbe na postupanje Bajdenove administracije u vezi sa ruskim gasovodom Severni tok 2.

Kruz je povukao blokadu u četvrtak nakon što je državni sekretar Entoni Blinken izdao sapštenje u kom upozorava zemlje koje učestvuju u ruskom projektu da rizikuju američke sankcije.

Potvrdom Senata u četvrtak, 64-godišnji Berns postaje prvi karijerni diplomata koji će voditi američku špijunsku agenciju.

Bivši obaveštajni zvaničnici rekli su da će morati hitno da se nosi sa nekoliko izazova, uključujući zabrinutost zbog morala unutar agencije koja proističe iz žalbi da su obaveštajni proizvodi politizovani pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

"Politika mora da se zaustavi tamo gde započinje obaveštajni rad", rekao je Berns poslanicima tokom saslušanja za potvrdu prošlog meseca, obećavajući povratak na kredo "saopštavaja istine vlastima".

Bajden je "rekao da želi da mu agencija bude direktna, a ja sam se obavezao da ću upravo to učiniti i da ću braniti one koji to čine", dodao je Berns.

Što se tiče spoljnih izazova, bivši zvaničnici i zakonodavci rekli su da bi Bernsovo višedecenijsko iskustvo kao diplomate, uključujući rad u Rusiji i na Bliskom istoku, trebalo da mu posluži.

Berns je, međutim, rekao zakonodavcima da će njegov glavni prioritet biti suprotstavljanje Kini i da je "agresivna, neskrivena ambicija i asertivnost" Pekinga "vrlo glasan poziv na uzbunu".

Burns je takođe upozorio da špijunska agencija mora biti oprezna da ne potceni Rusiju, Iran i niz drugih protivnika.

Bivši obaveštajni zvaničnici kažu da je spisak dugačak.

"CIA ne može da skrene pogled s terorizma ili ozbiljnih izazova koje predstavljaju Rusija i Iran", rekao je za Glas Amerike Larri Fajfer, bivši šef osoblja CIA. "Takođe treba da sarađuje sa širom obaveštajnom zajednicom i svojim klijentima kako bi se utvrdio odgovarajući nivo podrške CIA sve važnijim izazovima u sferi globalnog zdravlja, klimatskih promena i sajber prostora".

"I, naravno, ovo će se morati dogoditi u periodu, u najboljem slučaju, nultog rasta budžeta", dodao je on.

XS
SM
MD
LG