Linkovi

Blinken: Kina "najveći geopolitički test" za SAD


ARHIVA - Američki državni sekretar Entoni Blinken
ARHIVA - Američki državni sekretar Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken izdvojio je u sredu odnos Amerike sa Kinom kao glavni spoljnopolitički fokus administracije predsednika Džoa Bajdena i poručio da Kina predstavlja "najveći geopolitički test" ovog veka.

Blinken je u govoru u Stejt departmentu pokušao da pokaže kako će spoljna politika biti od koristi američkim radnicima i porodicama i naglasio da je to ključno za pristup nove administracije.

Bajden želi otklon od politike bivšeg predsednika Donalda Trampa "Amerika prvo", obnavljanjem saradnje sa saveznicima i ponovnim okretanjem multulateralnoj demokratiji, dok istovremeno prepoznaje da se svet promenio od kako je bio potpredsednik u Obaminoj administraciji, navodi Rojters.

"Borićemo se za svako američko radno mesto i za prava, zaštitu i interese svih američkih radnika", poručio je Blinken.

Kina je jedina zemlja koju je Blinken pomenuo kao jedan od osam prioriteta, među kojima su i sprečavanje još jedne globalne pandemije, rešavanje problema klimtaskih promena i unapređenje demokratije u inostranstvu.

Kina je jedina zemlja koja ima moć da ozbiljno dovede u pitanje sposobnost Amerike da oblikuje globalni sistem "pravila, vrednosti i odnosa", rekao je najviši američki diplomata.

"Naš odnos sa Kinom će biti konkurentan kada je to potrebno, partnerski kada je to moguće i suparnički kada mora", poručio je Blinken.

SAD i Kina se spore u pogledu uticaja nad indo-pacifičkim regionom, ekonomskih poteza Pekinga, Hong Konga, Tajvana i poštovanja ljudskih prava u kineskom regionu Šinđang.

Bajden je nazvao Peking "najozbiljnijim" američkim konkurentom, a njegova administracija je nagovestila da neće ublažavati oštar stav koji je Tramp prethodno zauzeo prema Kini.

Angažman sa Kinom, "sa čvrste pozicije, zahteva da branimo naše vrednosti kada se ljudska prava krše u Šinđangu ili kada se gazi demokratija u Hong Kongu, jer ako to ne uradimo Kina će delovati sa još većom nekažnjivošću", naglasio je Blinken,

Takođe je naveo da je saglasan sa ocenom svog prethodnika Majka Pompea da je u Šinđangu počinjen genocid nad muslimanima, ali nije koristio taj termin u svom govoru.

Aktivisti i eksperti Ujedinjenih nacija saopštili su da se milion muslimanskih Ujgura nalazi u kineskim logorima. Kina odbacuje optužbe i tvrdi da je reč o kampovima za obuku, i da su oni potrebni za borbu protiv ekstremizma.

XS
SM
MD
LG