Linkovi

Više od 5.000 uhapšenih na protestima pristalica Alekseja Navalnog


Hiljade uhapšenih na protestima u Rusiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Hiljade uhapšenih na protestima u Rusiji

Desetine hiljada ljudi protestovale su u nedelju širom Rusije, zahtevajući da se iz zatvora pusti opozicioni lider Aleksej Navalni.

Policija je uhapsila više od 5.000 učesnika protesta, najnoviji su podaci nevladine organizacije OVD koja prati protest. Policajci su prebili neke demonstrante.

Među privedenima je i Julija Navalnaja, supruga ruskog opozicionara.

"Ako budemo ćutali, sutra će doći po nas", napisala je na Instagramu pre nego što je pošla na protest.

Sukob demonstranata i policije u Moskvi
Sukob demonstranata i policije u Moskvi

Ruske vlasti su upozorile da protesti podrške Navalnom nisu prijavljeni i da će biti hapšeni oni koji na njima učestvuju. Nadležni kažu da demonstranti mogu da šire koronavirus.

U centru Moskve, vlasti su uvele mere bezbednosti bez presedana - zatvorile su stanice podzemne železnice, obustavile autobuski saobraćaj i naložile zatvaranje restorana i radnji.

Julija, 40-godišnja stanovnica Moskve, kaže da se pridružila protestima uprkos tome što je bila zabrinuta zbog mogućih posledica.

"Razumem da živim u državi bez zakona. U policijskoj državi, bez nezavisnih sudova. U zemlji kojom upravlja korupcija. Volela bih da živim drugačije", navela je Julija.

Policija hapsi učesnike protesta u Rusiji
Policija hapsi učesnike protesta u Rusiji

Ne plašim se, jer smo mi većina. Ne smiju da nas plaše palice, jer je istina na našoj strani", poručio je učesnik protesta Leonid Martinov.

SAD su zatražile od Rusije da oslobode Navalnog i kritikovale obračun sa demonstrantima.

“Sjedinjene Države osuđuju stalnu primenu brutalnih taktika ruskih vlasti protiv mirnih demonstranata i novinara drugu nedelju za redom", tvitovao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova odbacilo je Blinkenov poziv kao "grubo mešanje u unutrašnja pitanja Rusije" i optužilo Vašington da pokušava da destabilizuje situaciju u zemlji davanjem podrške demonstrantima.

Aleksej Navalni vratio se u Rusiju 17. januara iz Nemačke, gde se lečio od trovanja novičokom - za šta je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina. Kremlj to negira.

Mnogi bliski saveznici Navalnog, uključujući i njegovog brata Olega, su u kućnom pritvoru.

Navalni se tereti da je prekršio dogovor o uslovnoj slobodi, a on kaže da su te optužbe izmišljene. Sledeće nedelje, sud bi trebalo da odlučuje da li će ga na tri i po godine poslati u zatvor.

Zapad je rekao Moskvi da pusti Navalnog, a njegovi saradnici su tražili od američkog predsednika Džoa Bajdena da uvede sankcije za 35 osoba za koje tvrde da su bliski sa Putinom.

Navalni je, da bi mobilisao svoje pristalice, na internetu objavio snimak u kojem optužuje Putina da je vlasnik luksuzne palate na Crnom moru, što Kremlj takođe negira.

Putinov bivši partner u džudou, Arkadij Rotenberg, rekao je da je on vlasnik vile.

XS
SM
MD
LG