Linkovi

SAD i EU ponovile stav da Krim pripada Ukrajini


ARHIVA - Američki državni sekretar Entoni Blinken (Foto: Reuters/Carlos Barria/Pool)

Dan pred sedmu godišnjicu ruske invazije i zauzimanja Krima, SAD i Evropska unija ponovile su svoj stav da Krim pripada Ukrajini.

“Ruska invazija i zauzimanje Krima predstavlja drski napad na moderni međunarodni poredak”, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken i dodao:

“Mi želimo da ponovimo ovu jednostavnu istinu: Krim je Ukrajina”.

"SAD ne priznaju i nikad neće priznati rusku navodnu aneksiju Krima”, takođe se navodi u saopštenju šefa američke diplomatije.

SAD su ponovo pozvale Rusiju da momentalno okonča okupaciju Krima, oslobodi ukrajinske političke zatvorenike i prepusti potpunu kontrolu nad poluostrvom Ukrajini. SAD su takođe uputile poziv Rusiji da okonča svoju “agresiju” u istočnoj Ukrajini.

Mapa Krima (Foto: VOA)
Mapa Krima (Foto: VOA)

Dok Rusija ne promeni svoj kurs u vezi sa Ukrajinom i Krimom, američke sankcije će ostati na snazi, naveo je Blinken.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, u svom kapacitetu kao predsednik Odbora ministara Saveta Evrope, potvrdio je da Evropska unija osuđuje aneksiju Krima i ocenio da ona predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Savet potvrđuje svoju “bezrezervnu i nedvosmislenu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, u okviru njenih međunaropdno priznatih granica”, naveo je Mas u saopštenju.

Mas je pozvao Rusiju da se "potpuno povinuje međunarodnim humanitarnim zakonima i standardima ljudskih prava, uključujući i da dozvoli neometani pristup Krimu i Sevastopolju regionalnim i međunarodnim mehanizmima za praćenje ljudskih prava, kao i nevladinim orgnizacijama za zaštitu ljudskih prava”.

Maskirani ruski vojnici su 27. februara 2014. godine ušli i zauzeli strateške lokacije na Krimu, uključujući institucije kao što su Vrhovni savet Krima i parlament. Savet ministara je raspušten, a umesto njega postavljen novi pro-ruski premijer.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG