Linkovi

Severna Koreja ne odgovara na pokušaj SAD da uspostavi kontakt


Kim Džong Un na kongresu Radničke partije u Pjongjangu
Kim Džong Un na kongresu Radničke partije u Pjongjangu

Severna Koreja nije odgovorila na pokušaje administracije predsednika SAD Džoa Bajdena da uspotavi neformalni diplomatski kontakt, rekao je anonimni zvaničnik administracije.

Otvoreno je pitanje kakav će pristup imati Bajdenova administracija prema Pjongjangu, u vezi sa pitanjima nuklearnog oružja i balističkih raketa. Sekretar za odabranu SAD Lojd Ostin putuje u Japan i Južnu Koreju, pa se očekuje da će Severna Koreja biti jedna od tema.

Anonimni zvaničnik kaže da je Bajdenova administracija nekoliko puta pokušala da stupi u kontakt sa Pjongjangom, počev od sredine februara ove godine, ali da nema odgovora.

Misija Severne Koreje u UN, preko koje je takođe pokušano da se uspostavi kontakt, nije odgovorila na upit za komentar.

Bajdenova administracija je do sada oprezno govorila o odnosu sa Severnom Korejom, ali je najavila reviziju prethodno uspostavljenih veza između bivšeg predsednika Donalda Trampa i Kim Džong Una.

Tramp, ipak, nije uspeo da ubedi Kima da se odrekne nuklearnog arsenala.

Zvaničnik aktuelne administracije kaže da sa Pjongjangom nije bilo kontakta prethodnih godinu dana, bez obzira na brojne pokušaje SAD.

Tokom kampanje Bajden je Kima opisivao kao kriminalca i govorio da će se sastati sa njim jedino ako ovaj pristane da ukine nuklearni arsenal.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken za sada nije govorio o novim sankcijama Severnoj Koreji. Sankcije do sada nisu dale rezultate.

Izveštaj UN pokazao je da je Severna Koreja nastavila da razvija nuklearni i raketni program tokom 2020. uprkos međunarodnim sankcijama, a da je 300 miliona dolara za to obezbedila kroz sajber napade.

XS
SM
MD
LG