Linkovi

Blinken u Briselu potvrđuje veze SAD evropskim partnerima i NATO


Državni sekretar SAD Entoni Blinken
Državni sekretar SAD Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken u ponedeljak stiže u Brisel gde će biti održani sastanci za koje Stejt department saopštava da su namenjeni jačanju veza unutar NATO-a i partnerstava po globalnim pitanjima kao što su klimatske promene, borba protiv terorizma, pandemija.

Blinken će u utorak i sredu učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova članica NATO-a, a takođe će razgovarati i sa generalnim sekretarom te organizacije Jensom Stoltenbergom.

"To će biti prilika da se razgovara o inicijativi NATO 2030. Predlozi u vezi sa tom inicijativom tiču se Kine i Rusije, klimatskih promena, sajber bezbednosti, hibridnih pretnji, borbe protiv terorizma, energetske bezbednosti i pandemije", rekao je v.d. pomoćnika državnog sekretara za Evropu Filip Riker.

Posle četiri godine politike Donalda Trampa, koja je u fokusu imala američke interese, Riker kaže da će Blinken u Briselu istaći posvećenost da se ponovo izgrade savezništva i naglasiti važnost NATO-a.

"Znamo da smo zajedno jači i spremniji da prebrodimo probleme, modernizovaćemo naše saveze, popraviti tamo gde je potrebno i tako se suočiti sa svime", kazao je Riker.

Blinken će se takođe sastati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen i šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom. Stejt department je saopštio da su teme ekonomski oporavak posle pandemije i globalni izazovi koje predstavljaju Iran, Rusija i Kina.

Riker kaže da će se Blinken konsultovati sa kolegama iz EU o mogućnosti zajedničkog povratka nuklearnom sporazumu sa Iranom iz 2015. kojim je ograničen razvoj nuklearnog programa te zemlje.

I SAD, koje su pod Trampom 2018. izašle iz sporazuma, kao i Iran, udaljili su se od obaveza preuzetih tim dogovorom, a sada su prihvatili da još jednom razmotre sporazum - iako su obe strane nagovestile da od one druge očekuju da načini prvi korak.

Na kraju posete Evropi, Blinken će se sastati sa zvaničnicima Belgije.

XS
SM
MD
LG