Linkovi

Roditelji mole za oslobađanje beloruskog opozicionog aktiviste


Policijsko privođenje Romana Protaseviča u Minsku (Foto: Reuters)
Policijsko privođenje Romana Protaseviča u Minsku (Foto: Reuters)

Roditelji mladog opozicionog aktiviste i blogera pritvorenog u Minsku nakon što je putnički avion kojim je leteo bio prisiljen da sleti u belorusku prestonicu ranije ove nedelje, mole za međunarodnu zajednicu da pomogne u oslobađanju njihovog sina.

"Molim, molim, pozivam celu međunarodnu zajednicu da ga spasi", rekla je majka Ramana Prataseviča, Natalia, za AFP.

Govoreći iz svog doma u Poljskoj, dodala je: "Molim vas, spasite ga. Tamo će ga ubiti".

"Poslali su borbeni avion po ovog mladića! To je akt terorizma - mislim da to ne možete nazvati drugačije. Odveden je kao talac. Ovo je čin čiste osvete", rekla je.

Njen suprug, Dmitrij Pratasevič, bivši vojnik, rekao je: "Njegova advokatica je danas pokušala da ga vidi, ali je odbijena. Nije mogla da ga vidi. Još uvek ne znamo da li je unutra, kakvo je stanje i kako se oseća".

Njihovu muku podudarala je majka Sofije Sapege, druge opozicione aktivistkinje, koja je takođe skinuta sa leta Rajanera u Minsku. Beloruske vlasti objavile su u utorak video snimak Sapege, ruske državljanke i prijateljice Prataseviča, za koju su najavile da će biti zadržana najmanje dva meseca.

Na video snimku, kako kaže njena majka, Sapega priznaje da je uređivala opozicioni kanal Telegram koji objavljuje lične podatke beloruskih policajaca. Njena majka je rekla da se čini da ona govori pod prisilom za video u kojem daje svoje lične podatke i kaže da je uređivala platformu "koja objavljuje lične podatke službenika iz organa unutrašnjih poslova".

Arhiva - Studentkinja Sofija Sapega na fotografiji iz 2019. godine
Arhiva - Studentkinja Sofija Sapega na fotografiji iz 2019. godine

Sofijina majka Ana Dudič rekla je ruskoj televiziji da je "šokirana" videom.

"Ili sam zbunjena, ili je to san, ili je nameštaljka", rekla je Ana Dudič.

Zapadnim medijima rekla je da njena ćerka govorila na neobičan način. "Ljulja se, gleda u nebo - kao da se boji da nešto ne zaboravi". Dudič je dodala: "Sad pakujemo toplu odeću. Otići ćemo u Minsk. Želim da pokušam da joj dam paket. Video sam da je imala samo tanku jaknu".

Sapega i Pratasevič su uhapšeni u nedelju kada su beloruske vlasti preusmerile avion kompanije Rajaner kojim su leteli iz Atine za Viljnus naredile mu da sleti u Minsk. Zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, optužile su Belorusiju za vazdušnu pirateriju i otmicu aviona Rajanera nakon što je preusmeren zbog lažne pretnje bombom.

Sapegin advokat, Aleksandar Filanovič, rekao je za ruski mediji RBC da je Sapega saslušan u utorak i optužen za krivična dela. Zvaničnici ruskog ministarstva spoljnih poslova kažu da se ona tereti za "počinjenje zločina po nekoliko članova Krivičnog zakona Belorusije u periodu od avgusta do septembra 2020". To je bilo u jeku svenarodnih protesta protiv petog ponovnog izbora beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Beloruska opozicija i zapadne države osudile su izbore kao nameštene.

Sapegina majka rekla je da je njena ćerka u to vreme bila u Litvaniji i da nije bila umešana u demonstracije u Belorusiji. Sapega, koji je takođe studetkinja na Evropskom humanističkom univerzitetu (EHU) u Litvaniji, i Pratasevič (26) suočavaju se sa strogim kaznama ako budu osuđeni.

Prataseviču, kojeg su beloruske vlasti stavile na listu terorizma na osnovu toga što je podsticao masovne proteste, mogla bi biti izrečena smrtna kazna, strahuju opozicione grupe, dok neki analitičari kažu da je verovatnija kazna zatvora od 15 godina.

Mučenja

Prognana beloruska liderka opozicije Svjatlana Cihanovskaja izjavila je u utorak na konferenciji za novinare da video snimak Prataseviča koji su objavile beloruske vlasti sugeriše da je mučen. "Rekao je da se prema njemu postupalo zakonito, ali je očigledno pretučen i pod pritiskom. Nema sumnje da je mučen. Uzeli su ga za taoca", rekla je novinarima u Vilnjusu, glavnom gradu Litvanije.

Oboje aktivista drže se u istražnom pritvoru Okrestina u Minsku, gde je proteklih nekoliko meseci bilo zatočeno na hiljade demonstranata i aktivista protiv Lukašenka. Beloruske i međunarodne grupe za zaštitu prava, uključujući Amnesti internešenel kažu da su mnogi pritvorenici uhapšeni zbog protesta premlaćivani i mučeni u centru, koji nadgleda Istražni komitet Republike Belorusije, deo ministarstva unutrašnjih poslova zemlje.

Grupe za zaštitu prava zabeležile su tri silovanja, a u oktobru 2020. godine, opozicione grupe objavile su video snimak koji navodno prikazuje kako novopridošle pritvorenike tuku u takozvanim "paradama dobrodošlice".

Na sastanku u Briselu u ponedeljak, lideri 27 država članica Evropske unije pozvali su sve aviokompanije sa sedištem u EU da prekinu sve letove iznad Belorusije i obećali su dalje ekonomske sankcije.

Odgovor Ukrajine

Na drugoj strani, beloruski sused Ukrajina obustavila je sav avio saobraćaj sa Belorusijom, a premijer te zemlje Denis Šmigal naredio je svim ukrajinskim aviokompanijama da izbegavaju letenje u beloruskom vazdušnom prostoru, što će, prema avio-prevozniku, na dužinu trajanja letova iz Kijeva ka baltičkim državama i Finskoj dodati po 40 minuta na trajanje letova.

"Beloruske vlasti se ni na čemu ne zaustavljaju u progonu neistomišljenika. Čak i njihov vazdušni prostor sada nije bezbedan", tvitovao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba. "Ukrajinu je uvek zanimala demokratska Belorusija u kojoj se poštuju ljudska prava."

Ukrajinska i EU zabrana letova dovešće do gubitka u Belorusiji od oko 70 miliona dolara u naknadama za prelet, računaju udruženja civilnog vazduhoplovstva.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG