Linkovi

Belorusija: Protesti ne prestaju, policija masovno privodila


Protest opozicije u prestonici Belorusije Minsku (Foto: REUTERS/Stringer)

Beloruske snage bezbednosti privele su desetine građana koji su protestovali u prestonici Minsku i drugim gradovima protiv režima predsednika Aleksandra Lukašenka.

Vjasna, nevladina organizacija koja se bavi zaštitom ljudkih prava, saopštila je da je tokom protesta uhapšeno najmanje 180 ljudi. Najveći broj građana, ukazala je Vjasna, priveden je u prestonici Minsku, javio je Radio Slobodna Evropa.

Lokalni medij “Naša niva” objavio je da je širom zemlje održano više od 120 protestnih marševa na kojima se okupljalo od nekoliko desetina – do više stotina građana.

Protesti su organizovani u danu kada je Svetlana Tihanovskaja, koja je napustila zemlju posle avgustovskih izbora, trebalo da učestvuje u okupljanjima u Nemačkoj – organizovanih u pokušaju da se beloruskoj opoziciji obezbedi značajnija međunarodna podršku.

Brojni beloruski opozicioni lideri su privedeni ili primorani da napuste zemlju, uključujući i Tihanovskaju – koju deo javnosti smatra legitimnom Lukašenkovom naslednicom.

Belorusiju mesecima potresaju građanski protesti nakon predsedničkih izbora održanih u avgustu. Pobedu Aleksandru Lukašenku, koji funkciju predsednika obavlja poslednjih 26 godina osporava deo građana i opozicija – tvrdeći da glasanje nije bilo regularno i da je Lukašenko izgubio podršku građana.

Masovne proteste desetina hiljada građana širom Belorusije obeležile su brutalne policijske intervencije.

Sjedinjene Države su početkom oktobra uvele sankcije beloruskim zvaničnicima, među kojima je i ministar unutrašnjih poslova i njegov zamenik. Ukupno je sankcionisano osam osoba zbog nasilnog obračuna sa demonstrantima posle predsedničkih izbora.

Tome je prethodila odluka Evropske unije koja je uvela sankcije beloruskim zvaničnicima za koje Brisel smatra da su odgovorni za obračun sa mirnim demonstrantima, opozicionim političarima i novinarima, kao i za prestupe tokom predsedničkih izbora u avgustu.

Sa druge strane, tokom septembra ruski predsednik Vladimir Putin dodelio je Belorusiji zajam od 1,5 milijardi dolara.

Osim novčane pozajmice, prema Putinovim tvrdnjama obećane tokom nedavne posete ruskog premijera Mihaila Mišustina beloruskoj prestonici, predsednik Rusije ukazao je da će toj zemlji biti pruženi i drugi vidovi podrške - poput saradnje u oblasti bezbednosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG