Linkovi

Aviokompanije izbegavaju Belorusiju, opozicija tvrdi da je uhapšeni novinar mučen


Protesti u Belorusiji zbog hapšenja novinara Romana Protaševiča (Foto: Wojtek RADWANSKI / AFP)
Protesti u Belorusiji zbog hapšenja novinara Romana Protaševiča (Foto: Wojtek RADWANSKI / AFP)

Aviokompanije su u utorak izbegavale vazdušni prostor Belorusije, dok su beloruski avioni bili suočeni za mogućom zabranom letenja u Evropi nakon oštrih međunarodnih osuda odluke Minska da prinudno prizemlji avion Rajanera i uhapsi aktivistu i novinara Romana Protaševiča.

Protaševič je na video snimku, koji je objavljen tokom noći, priznao da je organizovao anti-vladine demonstracije. Uhapšen je u nedelju nakon što je avion, u kojem je leteo iz Poljske u Litvaniju, bio prinuđen da sleti u beloruskoj prestonici.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da je snimak "uznemirujući" i da će Belorusija snositi posledice. Opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja, koja živi u egzilu, rekla je da je video dokaz da je 26-godišnji Protaševič mučen.

"Rekao je da je tretiran po zakonu, ali je jasno da je pretučen i da je pod pritiskom. Nema sumnje da je mučen i da je talac", rekla je Tihanovskaja na konferenciji za novinare u Viljnusu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je video snimak "zabrinjavajući", a da je prinudno prizemljenje aviona "neprihatljiv čin bez presedana".

Belorusija nije za sada komentarisala tvrdnje da je Protaševič mučen, ali je prethodno više puta odbacila optužbe za torturu zatvorenika. Organizacije za zaštitu ljudskih prava su registrovale stotine slučajeva, kako navode, zlostavljanja i iznuđivanja priznanja tokom obračuna sa prodemokratskim aktivistima od prošle godine.

Francuska i Irska su najnoviji potez beloruskih vlasti nazvale piraterijom. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u utorak je ocenio da je reč o "državnoj otmici".

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je novinarima da je "ponašanje beloruskog režima "nečuveno, nelegalno i u potpunosti neprihvatljivo".

Prizemljeni avion kompanije "Rajaner"
Prizemljeni avion kompanije "Rajaner"

"Takođe osuđujemo ovo opasno mešanje u civilno vazduhoplovstvo", naglasio je Trudo.

U odgovoru na poteze Minska, evropska agencija za kontrolu letenja "Eurocontrol" preporučila je da aviokompanije iz zemalja članica EU i Britanije izbegavaju vazdušni prostor Belorusije i da lete iznad baltičkih država.

Da bi naglasio podršku koju EU pruža protivnicima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da bi voleo da beloruska opozicija bude pozvana da se sastane sa liderima G7 na samitu u Britaniji narednog meseca.

Lukašenko lično naredio prizemljenje

Beloruski državni mediji preneli su da je Lukašenko lično naredio da se avion Rajanera presretne i prinudno prizemlji u Minsku. Belorusija je saopštila da je to urađeno zbog pretnje bombom za koju se kasnije ispostavilo da je bila lažna.

Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO), agencija Ujedinjenih nacija, saopštila je da incident možda predstavlja kršenje Konvencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu, potpisane u Čikagu 1944. godine.

Britanija je u utorak zabranila beloruskim aviokompanijama da ulaze u vazdušni prostor te zemlje.

Lideri Evropske unije su na samitu u ponedeljak zatražili od aviokompanija sa sedištem u EU da zaustave letove iznad vazdušnog prostora Belorusije, koji je duž jednog od glavnih koridora koji povezuje Evropu i Aziju.

Lufthanza, KLM, SAS, Er Frans, LOT i Singapur erlajnz su među aviokompanijama koje su najavile da će prestati da lete iznad Belorusije.

Šarl Mišel, koji predsedava samitima EU, tvitovao je "Evropa u akciji ", uz sliku mape koja prikazuje letove na kontinentu, a na kojoj nema aviona iznad Belorusije.

EU lideri su takođe najavili uvođenje sankcija protiv te zemlje i zabrane beloruskim aviokompanijama da lete iznad evropskog vazdušnog prostora.

Ukrajina, sused Belorusije, takođe je najavila zabranu letova u i iz Belorusije, a svojim aviokompanijama je naložila da ne lete iznad beloruskog vazdušnog prostora.

XS
SM
MD
LG