Linkovi

Više od 300 privedenih na novim protestima u Belorusiji


Neidentifikovane osobe, za koje se prepotstavlja da su pripadnici beloruskih bezbednosnih snaga, hapse učesnika protesta u Minsku, 8. novembar 2020.
Neidentifikovane osobe, za koje se prepotstavlja da su pripadnici beloruskih bezbednosnih snaga, hapse učesnika protesta u Minsku, 8. novembar 2020.

Policija u Belorusiji uhapsila je desetine demonstranata koji su protestovali 13. nedelju zaredom i tražili ostavku predsednika Aleksandra Lukašenka i održavanje novih izbora.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Vjasna objavila je spisak od 328 osoba koje su, prema navodima te grupe, bezbednosne snage privele u nedelju. Demonstranti su hapšeni u Minsku, Homelu, Vitebsku i drugim gradovima. Organizacija je navela da su neki od privedenih kasnije oslobođeni.

Gradska policija Minska prethodno je saopštila da je uhapšeno oko 10 osoba zbog "nedozvoljenih radnji".

Veliki broj policijskih snaga od nedelje ujutro je raspoređen u Minsku, gde su učesnici "Marša za demokratiju" mahali crveno-belim zastavama i kišobranima koji su postali simbol opozicije. Bezbednosne snage blokirale su nekoliko ulica i onemogućile pristup područjima u centru prestonice.

Pristup internetu na mobilnim telefonima je ograničen, a nekoliko stanica podzemne železnice zatvoreno je sat pre protesta zbog, kako je saopšteno, bezbednosti putnika.

Protesti su organizovani nakon što je policija privela desetine zdravstvenih radnika na skupu protiv Lukašenka, u subotu, čije održavanje nije bilo odobreno.

Oko 60 lekara i drugih zdravstvenih radnika odvedeno je u policijske stanice, saopštila je Vjasna. Većina bi trebalo da bude oslobođena.

U međuvremenu, Udruženje novinara Belorusije saopštilo je da je uhapšeno dvoje novinara koji su izveštavali o protestu zdravstvenih radnika i da su prebačeni u zatvor Akrestsina u Minsku. Udruženje je navelo da je u pritvoru najmanje 14 novinara.

Protesti protiv Lukašenka traju od predsedničkih izbora u avgustu, za koje demonstranti tvrde da su bili namešteni. Rezultate izbora, prema kojima je Lukašenko odneo ubedljivu pobedu, ne priznaje ni Zapad.

XS
SM
MD
LG