Linkovi

Stotine privedene u Minsku tokom protesta protiv Lukašenka


Demonstranti tokom protestima pod nazivom "Marš suseda" u prestonici Minsku (Foto: Чытач радыё Свабода)
Demonstranti tokom protestima pod nazivom "Marš suseda" u prestonici Minsku (Foto: Чытач радыё Свабода)

Beloruske vlasti uhapsile su i pritvorile više od stotinu građana koji su protestovali protiv vlasti predsednika Aleksandra Lukašenka.

Policija je upotrebila suzavac i šok bombe protiv okupljenih demonstranata. Signal mobilne telefonije je bio nedostupan, a centralne stanice metroa su bile zatvorene, izvestio je Radio Slobodna Evropa.

Prema podacima nevladine organizacije koja se bavi zaštitom ljuskih prava pod imenom Vjasna, u gradovima Minsku i Baraulijanu, privedeno je najmanje 130 ljudi.

Protesti širom zemlje organizovani su pod sloganom “Marš suseda”, nešto drugačije strategije od dosadašnje, tako što su okupljanja građana decentralizovana što policiji otežava reagovanje i privođenje.

Lukašenko, koji vlada Belorusijom već 26 godina, suočen je sa skoro svakodnevnim protestima na kojima se traži njegova ostavka, od predsedničkih izbora 9. avgusta za koje opozicija tvrdi da su bili namešteni a Zapad odbija da prihvati njihove rezultate.

Rusija je, za to vreme, podržala Lukašenka.

Beloruski predsednik je tokom nedane posete gradskoj bolnici u Minsku izjavio da će se povući sa funkcije ukoliko bude usvojen novi ustav.

Lukašenko je više puta pozivao na ustavne reforme, što je opozicija odbacivala tvrdeći da su njegove reči samo kupovina vremena, da bi što duže ostao na vlasti.

Aleksandar Lukašeno, nekadašnji direktor zajedničkog poljoprivrednog dobra, funkciju beloruskog predsednika neprekidno obavlja od 1994. godine.

XS
SM
MD
LG