Linkovi

Lukašenko optužio Zapad da vodi hibridni rat protiv njega zbog hapšenja novinara


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je novinar-disident Roman Protasevič, uhapšen posle prinudnog spuštanja Rajanerovog aviona u Minsk, planirao da organizuje "krvavu pobunu" i optužio je Zapad da vodi "hibridni rat" protiv njega.

U prvom javnom pojavljivanju otkako je Rajanerovom avionu na letu od Atine do Viljnusa naređeno da sleti u Minsk, nije delovalo da se Lukašenko povlači iz sukoba sa zapadnim zemljama koje ga optužuju za "vazdušnu pirateriju".

"Kao što smo i predvideli, oni što nam žele dobro u zemlji i van nje, promenili su metode napada na državu. Prešli su mnoge crvene linije, napustili zdrav razum i moral", poručio je predsednik Belorusije.

Evropske aviokompanije zaobilaze Belorusiju

Vlada Letonije zabranila je do daljeg beloruskim aviokompanijama da ulaze u njen vazhušni prostor, a svojim aviokompanijama poručila da izbegavaju beloruski vazdušni prostor.

Članice EU su pozvale da se beloruskim aviokompanijama zabrani ulazak u vazdušni prostor Unije i pozvale sve evropske aviokompanije da ne preleću Belorusiju.

Pojedine evropske aviokompanije poptu nemačke Lufthanze, poljskog LOT-a, holandskog KLM-a, Er Fransa, Rajanera i Finera obustavile su letove iznad Belorusije ili otkazale polaske za Minsk.

Predsednik SAD Džo Bajden je rekao da je uvođenje sankcija Belorusiji na stolu, ali nije govorio o detaljima.

"Sankcije su u igri, ali neću da spekulišem dok sve ne završimo", rekao je američki predsednik.

Bajden treba da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom 16. juna u Ženevi, a najavljeno je da će jedna od tema biti i hapšenje novinara Romana Protaseviča.

Objavljen i snimak devojke uhapšenog novinara

Na kanalu naklonjenom beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku na društvenoj mreži Telegram, objavljen je snimak Sofije Sapege, devojke uhapšenog novinara Romana Protaseviča.

Sapega, inače državljanka Rusije koja živi u Viljnusu, je na snimku priznala da je urednica kanala na društvenim mrežama koji je objavljivao lične informacije o pripadnicima bezbednosnih agencija, što se smatra krivičnim delom u Belorusiji.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Sofija Sapega u pritvoru zbog "nekoliko krivičnih dela počinjenih u avgustu i septembru 2020." Njen otac, Sergej Dudič, rekao je da joj je pritvor produžen na dva meseca.

Sofijina majka Ana Dudič rekla je za Rojters da je njena kćerka nevina i da se našla na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.

Ruska ambasada u Belorusiji saopštila je da je Sapega dobro i da se nije žalila na loš tretman u pritvoru.

Sapega je bila u avionu sa Romanom Protasevičem, novinarom disidentom koji je vodio nekoliko opozicionih kanala na društvenim mrežama, na kojima su objavljivane nezavisne vesti iz protesta nakon predsedničkih izbora u Belorusiji, u avgustu 2020.

On je posle hapšenja, na objavljenom video snimku, priznao da je učestvovao u organizaciji protesta, i rekao da se oseća dobro.

Demonstranti su osporili pobedu Aleksandra Lukašenka, a tokom tih protesta uhapšeno je 35 hiljada ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG