Linkovi

Beloruska opoziciona liderka za VOA: Žao nam je što Putin podržava diktatora, a ne narod


Predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, rukuju se tokom sastanka u Sočiju, 14. septembar 2020.
Predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, rukuju se tokom sastanka u Sočiju, 14. septembar 2020.

Beloruska opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja rekla je za Glas Amerike da je građanima u Belorusiji žao što ruski predsednik Vladimir Putin podržava Aleksandra Lukašenka, a ne narod.

"Veoma nam je žao što gospodin Putin podržava diktatora u ovoj situaciji, a ne beloruski narod. On vidi šta se događa u Belorusiji - da smo većina i da više ne želimo da živimo pod ovom vladom. Probudili smo se i želimo da sami odlučimo kako da živimo. Mi, beloruski narod, smatramo da je to neprihvatljivo", poručila je Tihanovskaja u intervjuu ukrajinskom servisu Glasa Amerike, u odgovoru na pitanje kako komentariše Lukašenkov susret sa Putinom.

Tihanovskaja, koja je bila Lukašenkov protivkandidat na spornim predsedničkim izborima 9. avgusta, ponovila je da narod ne smatra Lukašenka legitimnim predsednikom.

"Svi trenutni razgovori i sporazumi će biti preispitani u budućnosti nakon novih fer izbora i kada na vlasti bude novi predsednik", najavila je Tihanovskaja, koja je u egzilu u Litvaniji.

Beloruski lider rekao je u sredu da je od ruskog predsednika Vladimira Putina tražio da snabde Belorusijiu oružjem, dok u zemlji traju masovni protesti posle spornih predsedničkih izbora, prenosi agencija Rojters.

Lukašenko je tokom razgovora sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u Minsku rekao: "Od predsednika Rusije sam takođe tražio nekoliko novih vrsta oružja".

Lukašenko nije prezicirao o kojem oružju je reč.

"Možemo da držimo situaciju pod kontrolom ne samo u Belorusiji, već i duž naših granica", dodao je Lukašenko, a prenosi državna novinska agencija Belta.

Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruski predsednik nije sa Lukašenkom razgovarao o snabdevanju Belorusije novim oružjem na sastanku pre dva dana, prenela je agencija Tass.

Rusija i Belorusija trenutno drže zajedničke vojne vežbe, koje će trajati do kraja septembra. Lukašenko je naglasio da bi dve zemlje trebalo da planiraju još sličnih vežbi.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov u međuvremenu je najavio da će Moskva do kraja godine poslati Minsku milijardu dolara - što je prva tranša zajma od ukupno 1,5 milijardi, a da će ostatak izdvojiti 2021. godine.

Siluanov je rekao novinarima da će zajam, koji su dogovorili Putin i Lukašenko, pomoći Belorusiji i njenim državnim kompanijama da plate dugove i poboljšati finansijsku stabilnost u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG