Linkovi

Sjedinjene Države uvele nove sankcije beloruskim zvaničnicima


Sva imovina i korist koju bi od nje mogli imati sankcionisani pojedinci i entiteti u Sjedinjenim Državama ili su u posedu američkih građana su pod blokadom i moraju se prijaviti Odeljenju za kontrolu stranih sredstava (OFAC). (Foto: AP/ Maxim Guchek)
Sva imovina i korist koju bi od nje mogli imati sankcionisani pojedinci i entiteti u Sjedinjenim Državama ili su u posedu američkih građana su pod blokadom i moraju se prijaviti Odeljenju za kontrolu stranih sredstava (OFAC). (Foto: AP/ Maxim Guchek)

Američki Sekretarijat za finansije uveo je nove sankcije beloruskim državnim zvaničnicima i entitetima zbog, kako je u saopštenju navedeno, podrivanja demokratije.

Kao posledica toga, precizirano je u saopštenju, sva imovina i korist koju bi od nje mogli imati u Sjedinjenim Državama ili su u posedu američkih građana su pod blokadom i moraju se prijaviti Odeljenju za kontrolu stranih sredstava (OFAC).

Osim toga, sve što je u polovičnom ili natpolovičnom vlasništvu osoba pod sankcijama je takođe blokirano. Sem ako ne postoji opšta ili posebna dozvola OFAC-a ili su na drugi način izuzete od sankcija. Propisi OFAC-a zabranjuju sve transakcije američkih građana unutar zemlje ili onih koji su u tranzitu – koji uključuju imovinu ili koristi od nje koje bi mogle imati osobe kojih su izrečene sankcije”, saopštio je američki Sekretarijat za finansije.

Sankcije su uvedene beloruskoj Komisiji za sprovođenje izbora i referenduma čiji su, kako je precizirano, predsedavajući Lidzija Jarmošina i Vadzim Ipatau, a sekretarka Alena Dmukhaja.

Sve troje, koji su prethodno sankcinisani, rukovodili su lažiranim predsedničkim izborima 9. avgusta. Glasanje je karakterisao bezbroj nepravilnosti koji su uticali da budu neslobdni i nepošteni. Uključujući zabranu učešća opozicionih kandidata, zabrane pristupa posmatračima, kao i potvrđivanje netačnog broja glasova”, ukazano je u saopštenju Sekretarijata za finansije.

Istaknuto je da se Komisija smatra odgovornom ili učesnikom u postupcima koji podrivaju demokratske procese ili institucije u Belorusji.

Sankcije su uvedene Henadzu Arkadijeviču Kazakeviču, zameniku ministra unutrašnjih poslova i šefu Kriminalističke policije

Zbog postupaka i uloge Kriminalističke policije u sprovođenju politike prethodno sankcionisanog Aleksandra Lukašenka nasilnog razbijanja demokratskih protesta u Belorusiji”, precizirano je u saopštenju.

Ukazano je da se sankije Kazakeviču uvode zato što je odgovoran, ili je učestvovao, u postupcima policije koji podrivaju demokratske procese ili institucije u Belorusiji.

Sankcionisani su i Policijska jedinica specijalne namene Minsk, Glavna uprava unutrašnjih poslova Gradskog izvršnog komiteta Minska i KGB Alfa - elitna jedinica beloruskih tajnih službi.

Sankcije se uvode jer su odgovorni, ili su bili uključeni, u delovanje koje podriva demokratske procese ili institucije u Belorusiji”, precizirano je u saopštenju Sekretarijata za finansije.

Takođe, u tekstu je ukazano da građani Belorusije nastoje mirnim putem da ostvare svoja osnovna demokratska prava – na šta, kako je ocenjeno, država reaguje represijom.

Ovaj potez, uz ostale koje su prethodno preduzele Sjedinjene Države i naši međunarodni partneri – i dalje će nastojati da pojedinci i organizacije koji sprovode te neprihvatljive radnje odgovaraju”, reči su Stivena Mnučina sekretara za finansije - navedene u saopštenju.

Belorusiju mesecima potresaju građanski protesti nakon predsedničkih izbora održanih u avgustu. Pobedu Aleksandru Lukašenku, koji funkciju predsednika obavlja poslednjih 26 godina osporava deo građana i opozicija – tvrdeći da glasanje nije bilo regularno i da je Lukašenko izgubio podršku građana.

Masovne proteste desetina hiljada građana širom Belorusije obeležile su brutalne policijske intervencije.

Sjedinjene Države su početkom oktobra uvele sankcije beloruskim zvaničnicima, među kojima je i ministar unutrašnjih poslova i njegov zamenik. Ukupno je sankcionisano osam osoba zbog nasilnog obračuna sa demonstrantima posle predsedničkih izbora.

Tome je prethodila odluka Evropske unije koja je uvela sankcije beloruskim zvaničnicima za koje Brisel smatra da su odgovorni za obračun sa mirnim demonstrantima, opozicionim političarima i novinarima, kao i za prestupe tokom predsedničkih izbora u avgustu.

Sa druge strane, tokom septembra ruski predsednik Vladimir Putin dodelio je Belorusiji zajam od 1,5 milijardi dolara.

Osim novčane pozajmice, prema Putinovim tvrdnjama obećane tokom nedavne posete ruskog premijera Mihaila Mišustina beloruskoj prestonici, predsednik Rusije ukazao je da će toj zemlji biti pruženi i drugi vidovi podrške - poput saradnje u oblasti bezbednosti.

XS
SM
MD
LG