Linkovi

Hiljade protestuju u Minsku posle inauguracije Aleksandra Lukašenka


Aleksandar Lukašenko polaže zakletvu za novi mandat predsednika Belorusije, Minsk, 23 septembar (Foto: Andrei Stasevich/BelTA/via Rojters)
Aleksandar Lukašenko polaže zakletvu za novi mandat predsednika Belorusije, Minsk, 23 septembar (Foto: Andrei Stasevich/BelTA/via Rojters)

Hiiljade ljudi protestuju u sredu na ulicama beloruske prestonice Minska, posle nenajavljene inauguracije predsedniika Aleksandra Lukašenka, prenosi agencija Rojters pozivajući se na izjavu očevica.

Policija je, kako navodi Rojters, upotrebila vodene topove i počela da hapsi učesnike protesta.

Lukašenko je ranije u sredu je položio zakletvu za predsednički položaj, uprkos protestima i pozivima da se povuče posle 26 godina na vlasti.

To je Lukašenku šesti mandat na položaju predsednika, koji je preuzeo nakon izbora za koje opozicija i nekoliko stranih vlada kažu da su bili namešteni. Lukašenko je, prema zvaničnim rezultatima, odneo ubedljivu pobedu na izborima koji su održani 9. avgusta.

Inauguracija, koja se obično najavljuje kao veliki državni događaj, ovog puta je održana bez najave.

Državna novinska agencija Belta prenela je da je Lukašenko stavio desnu ruku na kopiju Ustava i položio zakletvu za predsednički položaj na ceremoniji kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi.

Predsednik Belorusije rekao je da su zemlji potrebni bezbednost i konsenzus dok je "na pomolu globalna kriza". "

"Ne mogu, i nemam pravo na napustim Beloruse", rekao je Lukašenko.

Opozicija, koja protestuje više od šest sedmica zahtevajući Lukašenkovu ostavku, odbacila je inauguraciju kao nelegitimnu i pozvala na nove demonstracije u sredu veče.

Demonstranti su počeli da se okupljaju u malim grupama u prestonici Minsku, između ostalog i ispred najmanje tri univeziteta, prenose lokalni mediji. Na društvenim mrežama poziva se na masovne proteste uveče.

Neki su uzvikivali: "Saša (nadimak za Lukašenka), izađi, da ti čestitamo".

Uoči ceremonije polaganja zakletve, Minskom su se već bile proširile glasine da se Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, priprema za brzu inauguraciju kada je centrom prestonica prošla kolona vozila.

Opozicioni političar Pavel Latuško rekao je na društvenim mrežama da je polaganje zakletve bilo kao "tajni sastanak lopova".

"Gde su ushićeni građani? Gde su diplomate? Očigledno je da je Aleksandar Lukašenko isključivo predsednik OMON-a (specijalnih policijskih snaga) i nekoliko lažljivih zvaničnika".

Sjedinjene Države i Evropska unija razmatraju sankcije protiv zvaničnika koji su povezani sa izborima i obračunom bezbednosnih snaga sa demonstrantima.

"Takva farsa"

Nemačka je ponovila da ne priznaje Lukašenka za predsednika i zatražila da se što prije usaglase sankcije Evropske unije.

Šef diplomatije Litvanije Linas Linkevičijus tvitovao je: "Takva farsa. Zaboravite izbore... Njegova nelegitimnost je činjenica sa svim posledicama koje to podrazumeva".

Lukašenko je tokom polaganja zakletve obećao da će "verno služiti narodu. Belorusije, poštovati i štititi lična i građanska prava i slobode i braniti ustav".

Lukašenko za sada odoleva protestima uz pomoć svog saveznika, ruskog predsednika Vladimira Putina.

Putin je na samitu prošle nedelje odobrio zajam Lukašenku od 1,5 milijardi dolara, a dve zemlje trenutno učestvuju i u zajedničkim vojnim vežbama u Belorusiji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je inauguracija "apsolutno suverena odluka beloruskih vlasti". Na pitanje da li je Putin bio pozvan na ceremoniju, Peskov je odgovorio da prisustvo stranih lidera po svemu sudeći nije bilo planirano.

XS
SM
MD
LG