Linkovi

SAD i Evropska unija uvele sankcije beloruskim zvaničnicima


Sastanak lidera Evropske unije u Briselu, petak 2. oktobar 2020. (Foto: John Thys via AP)
Sastanak lidera Evropske unije u Briselu, petak 2. oktobar 2020. (Foto: John Thys via AP)

Sjedinjene Države u petak su uvele sankcije beloruskim zvaničnicima, među kojima je i ministar unutrašnjih poslova i njegov zamenik, navodi se na vebsajtu Sekretarijata za finansije, a prenosi agencija Rojters. Ukupno je sankcionisano osam osoba zbog nasilnog obračuna sa demonstrantima posle predsedničkih izbora.

“Sjedinjene Države i njihovi međunarodni partneri ujedinjeni su u tome da osiguraju da oni koji godinama podrivaj belorusku demokratiju snose posledice za to", naveo je u saopštenju sekretar za finansije Stiven Mnučin.

Evropska unija je prethodno zvanično uvela sankcije beloruskim zvaničnicima za koje Brisel smatra da su odgovorni za obračun sa mirnim demonstrantima, opozicionim političarima i novinarima, kao i za "prestupe" tokom predsedničkih izbora u avgustu.

Među 40 zvaničnika, kojima su uvedene sankcije, nema beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, ali su evropski lideri nagovestili da bi on mogao da bude kažnjen kasnije ako ne započne razgovore sa opozicijom, prenosi AP.

Kaznene mere su, između ostalih, uvedene zvaničnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, policije i bezbednosnih snaga, kao i članovima beloruske centralne izborne komisije.

“Ovim se šalje snažna poruka da EU podržava demokratsko pravo beloruskog naroda da izabere svog predsednika na slobodnim i fer izborima i osuđuje represiju i nasilje protiv građana koji ispunjavaju svoja osnovna prava", rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Borel je dodao da se Evropska unija nada da će njeni potezi "podstaći beloruske lidere da se uzdrže od daljeg nasilja, da oslobode sve nezakonito privedene građane, uključujući i političke zatvorenike, da pokrenu sveobuhvatnu istragu navodnih kršenja i zloupotreba i započnu istinski dijalog sa opozicijom da bi se pronašlo mirno rešenje aktuelne krize".

Sporazum o uvođenju sankcija je nedeljama blokirao Kipar, koji je tražio od ostalih članica EU da preduzmu akciju protiv Turske zbog istraživanja gasa u spornim vodama blizu obale Mediterana.

Zastoj je prevaziđen posle ponoći nakon što su lideri izdali saopštenje u kojem su podržali Kipar i kritikovali Tursku.

Sve članice EU, uključujući i Kipar, odbacile su rezultat izbora 9. avgusta na kojima je, prema zvaničnim rezultatima, Lukašenko ostvario ubedljivu pobedu za šesti mandat na položaju predsednika. Takođe su zatražile održavanje novih izbora i saglasile se u pogledu uvođenja sankcija desetinama zvaničnika, a možda i samom Lukašenku u odeređenom trenutku.

“Spisak osoba pod sankcijama će biti stalno preispitivan i EU je spremna da uvede dodatne kaznene mere, ako se situacija ne poboljša", upozorio je Borel.

Lideri su takođe zatražili od Evropske komisije da "pripremi sveobuhvatni plan ekonomske podrške demokratskoj Belorusiji".

U odgovoru na sankcije EU, Lukašenkova vlada saopštila je da je utvrdila spisak ljudi kojima će biti zabranjen ulazak u Belorusiju. Nije međutim navela koji su zvaničnici na spisku, niti iz kojih su zemalja.

Minsk je takođe odlučio da povuče ambasadore iz Poljske i Litvanije i zatražio je od obje zemlje da značajno smanje osoblje u ambasadama u beloruskoj prestonici, prenela je zvanična novinska agencija Belta, citirajući saopštenje Ministarstva spoljnih poslova.

Litvanija i Poljska su međutim saopštile da ne planiraju da smanje broj zaposlenih u ambasadama u Minsku.

Beloruska vlada je odvojeno saopštila da je oduzela postojeće akreditacije svim stranim novinarima i da moraju da se ponovo prijave za njih.

U međuvremenu, Lukašenko je razgovorao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a iz Kremlja je saopšteno da su "izrazili uverenje da će nastali problemi biti uskoro rešeni.

XS
SM
MD
LG