Linkovi

Opoziciona liderka uputila ultimatim Lukašenku: Ostavka ili generalni štrajk


Sukob policije i učesnika protesta u Minsku (

Beloruska opoziciona liderka u egzilu Svetlana Tihanovskaja dala je rok predsedniku Aleksandru Lukašenku da do 25. oktobra podnese ostavku ili da se u suprotnom suoči sa generalnim štrajkom koji bi paralisao zemlju.

Tihanovskaja je ultimatum uputila nakon što su vlasti ove nedelje intenzivirale obračun sa demonstrantima i upotrebile vodene topove i suzavac da bi rasterale okupljene. Policija je u ponedeljak zapretila da će na ulicama upotrebiti borbeno oružje, za što je dobila dozvolu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ako Lukašenko ne podnese ostavku, zaustavi nasilje i oslobodi političke zatvorenike "26. oktobra će sva preduzeća početi štrajk, svi putevi će biti blokirani, a radnje u državnom vlasništvu neće imati nikakav promet", navela je Tiihanovskaja u saopštenju.

Tihanovskaja, čije pristalice kažu da je pobedila na predsedničkim izborima 9. avgusta, prebegla je u susednu Litvaniju nakon glasanja. Prema zvaničnim rezultatima, Lukašenko je ubedljivo pobedio na izborima.

Saradnik Tihanovskaje rekao je za agenciju Rojters da je ultimatum upućen kao odgovor na pretnju upotrebe smrtonosnog oružja i povećano policijsko nasilje na ulicama. Opoziciona liderka očekuje od zapada da podrži njene zahteve, naveo je saradnik.

Desetine hiljada ljudi protestuju devet nedelja zaredom zahtevajući ostavku Lukašenka, koji je na vlasti od 1994. godine. Beloruski lider odbacuje optužbe o izbornoj prevari i ističe da demonstranti dobijaju podršku iz inostranstva.

Policija je na protestima u ponedeljak privela gotovo 190 ljudi, prenela je novinska agencija TASS pozivajući se na belorusko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije saglasili su se u ponedeljak da dodaju Lukašenka na spisak beloruskih zvaničnika kojima je zbog krize uvedena zabrana putovanja i zamrznuta imovina.

Lukašenko je protekle subote posetio zatvor u Minsku gde se sastao sa nekoliko opozicionara, među kojima je i političar Viktor Babariko, koji je uhapšen u julu i kojem je zabranjeno da se kandiduje na izborima.

Državna novinska agencija Belta prenela je da je Lukašenko razgovarao o predloženim ustavnim promenama i reformama kao načinu da se okonča politička kriza, ali su njegovi protivnici ocenili da je reč o taktici odugovlačenja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG