Linkovi

Mediji o razgovoru Lukašenko - Pompeo: Belorusija i Rusija spremne da odgovore na spoljašnje pretnje


Arhiva: Susret Aleksandra Lukašenka (L) i Majka Pompea (D) u Minsku 1.februara 2020. (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Arhiva: Susret Aleksandra Lukašenka (L) i Majka Pompea (D) u Minsku 1.februara 2020. (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije, rekao je u telefonskom razgovoru američkom državnom sekretaru Majku Pompeu da su Belorusija i Rusija zajednički spremne da odgovore na spoljašnje pretnje, javila je agencija Rojters, navodeći kao izvor ruske agencije koje su prenele izveštaje beloruskih državnih medija.

Rusija se ne meša u unutrašnje poslove Belorusije. Istovremeno, zemlje su spremne da zajedno odgovore na eksterne pretnje”, javlja ruska agencija Interfaks prenoseći belorusku državnu televiziju, prenosi Rojters.

Prema zajedničkom mišljenju, nakon Pompeove februarske posete Minsku, situacija se dramatično promenila. Pojavili su se novi izazovi”, preneo je Interfaks belorusku državnu televiziju.

Belorusiju mesecima potresaju građanski protesti nakon predsedničkih izbora održanih u avgustu. Pobedu Aleksandru Lukašenku, koji funkciju predsednika obavlja poslednjih 26 godina osporava deo građana i opozicija – tvrdeći da glasanje nije bilo regularno i da je Lukašenko izgubio podršku građana.

Masovne proteste desetina hiljada građana širom Belorusije obeležile su brutalne policijske intervencije – dok je deo beloruskih opozicionih lidera potražio u egzil u inostranstvu. Među njima je i Svetlana Tihanovskaja – koju deo javnosti smatra legitimnom Lukašenkovom naslednicom.

Sjedinjene Države su početkom oktobra uvele sankcije beloruskim zvaničnicima, među kojima je i ministar unutrašnjih poslova i njegov zamenik. Ukupno je sankcionisano osam osoba zbog nasilnog obračuna sa demonstrantima posle predsedničkih izbora.

Tome je prethodila odluka Evroposke unije koja je uvela sankcije beloruskim zvaničnicima za koje Brisel smatra da su odgovorni za obračun sa mirnim demonstrantima, opozicionim političarima i novinarima, kao i za prestupe tokom predsedničkih izbora u avgustu.

Među 40 zvaničnika, kojima su uvedene sankcije, nema beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, ali su evropski lideri nagovestili da bi on mogao da bude kažnjen kasnije ako ne započne razgovore sa opozicijom,

Sa druge strane, tokom septembra ruski predsednik Vladimir Putin dodelio je Belorusiji zajam od 1,5 milijardi dolara.

Osim novčane pozajmice, prema Putinovim tvrdnjama obećane tokom nedavne posete ruskog premijera Mihaila Mišustina beloruskoj prestonici, predsednik Rusije ukazao je da će toj zemlji biti pruženi i drugi vidovi podrške - poput saradnje u oblasti bezbednosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG