Linkovi

Hiljade protestovale u Belorusiji, uhapšeno više od 300 ljudi


ARHIVA - Hapšenje demonstranata u Minsku, 29. novembar 2020.
ARHIVA - Hapšenje demonstranata u Minsku, 29. novembar 2020.

Hiljade demonstranata protestovale su u nedelju u prestonici Belorusije Minsku i u drugim gradovima, tražeći ostavku predsednika Aleksandra Lukašenka, dok je policija uhapsila više od 300 osoba.

Protesti u Belorusiji, zemlji sa 9,5 miliona stanovnika, traju od predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima je proglašena ubedljiva pobeda Lukašenka. Opozicija tvrdi da su izbori namešteni i traži od Lukašenka da podnese ostavku.

Većina demonstranata protestovala je u udaljenim, stambenim četvrtima u prestonici.

"Protesti daju rezultate zato što je nemoguće upravljati zemljom kada vas većina ne priznaje. Protestima pokazujemo da smo mi većina", kaže učesnica protesta Alisa.

Lukašenko, koji je na vlasti 26 godina, odbacuje proteste, tvrdi da ih sponzoriše Zapad i ne pokazuje spremnost da započne dijalog sa opozicijom.

Na ulicama Minska u nedelju su se mogla videti vojna vozila i vodeni topovi, dok su muškarci u uniformama, mnogi sa šlemovima, privodili civile, pokazuju video snimci postavljeni na društvene medije, a prenosi Rojters.

Samo u Minsku, policija je privela više od 300 osoba koje je optužila "za kršenje zakona o masovnim okupljanjima", prenela je ruska novinska agencija TASS, pozivajući se na izjavu beloruskog ministra unutrašnjih poslova.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je političke snage u Belorusiji da pokušaju da prevaziđu razlike dijalogom i poručio da da se zemlja, blizak saveznik Moskve, suočava sa mešanjem spoljašnih snaga bez presedana.

XS
SM
MD
LG