Linkovi

Beloruski novinar uhapšen nakon što je avion kojim je putovao preusmeren u Minsk


ARHIVA - Beloruska policija hapsi novinara Ramana Prataseviča u Minsku 26. marta 2017.
ARHIVA - Beloruska policija hapsi novinara Ramana Prataseviča u Minsku 26. marta 2017.

Beloruske vlasti uhapsile su novinara Ramana Praseviča nakon što je avion kojim je putovao neplanirano sleteo u Minsk posle pretnje da je u avion podmetnuta bomba, koja se pokazala lažnom.

Prataseviča je odvela policija ubrzo nakon što je avion kompanije Rajaner, koji je putovao iz Atine za Viljnus, sleteo u belorusku prestonicu. Na avionu nije pronađena bomba, preneli su beloruski mediji. Nisu saopšteni drugi detalji i nije jasno ko je prijavio da se u avionu nalazi bomba.

Iz štaba beloruske opozicione liderke Svetlane Tihanovskaje saopšteno je da je posada Rajanera primila poruku o bombi podmenutoj u avion, i da je vojni MIG-29 upućen da bude pratnja putničkom avionu koji je sleteo na aerodrom u Minsku.

Iz kancelarije Tihanovskaje navodi se da je avion bio blizu granice sa Litvanijom kada je primljena poruka. Bio je bliži aerodromu u Viljnusu ali se umesto toga uputio za Minsk.

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda rekao je da je činjenica da je putnički avion koji je leteo za Viljnus bio prinuđen da sleti u Minsku "događaj bez presedana".

"Zastava beloruskog režima je iza ovog užasnog čina. Zahtevam da se Roman Pratasevic odmah pusti na slobodu!", poručio je Nauseda na Tviteru.

Pratasevič je jedan od administratora kanala NEXTA Live na medijskoj platformi Telegram, koja pokritva proteste koji su izbili u Belorusiji posle osporenih predsedničkih izbora prošlog avgusta.

U novembru, vlasti Belorusije su objavile da je Pratasevič, zajedno sa Stjepanom Putsilom - takođe administratorom NEXTA Live - pod istragom zbog sumnje za organizovanje masovnih nereda, remećenje poretka i podsticanje mržnje u društvu.

Belorusiju potresaju protesti od kada je Lukašenko, koji vlada od 1994. godine, proglašen ubedljivim pobednikom izbora, uprkos tvrdnjama o velikoj manipulaciji glasovima. Od tada, više od 30.000 ljudi je uhapšeno a stotine pretučene ili mučene, dok je Lukašenko, čijoj vladi su zapadne zemlje uvele sankcije, gušio i rad novinara.

U oktobru, sud u Minsku označio je NEXTA Live kanal i logotip kao ekstremistički i naložio Ministarstvu informisanja da ograniči pristup informacijama sa imenom i logotipom kanala Telegram, kao i njihovu distribuciju u beloruskom delu interneta.

NEXTA Live je promenio ime i logo, prešavši sa latinice na ćirilicu.

Iz straha od progona, Pratasevič i Putsila su napustili zemlju a mesto njihovog boravka nije bilo poznato.

U oktobru, Putsila je zajedno sa nekoliko beloruskih aktivista dobio nagradu Saharov za slobodu mišljenja za 2020. godinu. Nagradu dodeljuje Evropski parlament.

Vlada Aleksandra Lukašenka guši slobodu medija. Organizacija Reporteri bez granica označila je Belorusiju kao najopasnije mesto u Evropi za novinare.

Prema podacima Udruženja novinara Belorusije, 27 medijskih radnika je trenutno iza rešetaka, bilo da čekaju suđenje ili već služe zatvorske kazne.

XS
SM
MD
LG