Linkovi

Beloruska policija privela stotine demonstranata u Minsku


Policija u sukobu sa učesnicima protesta u Minsku 19. septembra 2020, održanom zbog spornih rezultata predsedničkih izbora.

Beloruska policija privela je stotine demonstranata u centru Minska u subotu, izjavio je za Rojters jedan očevidac, dok je oko dve hiljade ljudi marširalo kroz grad zahtevajući ostavku predsednika Aleksandra Lukašenka.

Belorusiju, bivšu sovjetsku republiku koja i dalje neguje bliske odnose sa Rusijom, potresaju masovni ulični protesti od kada je Lukašenko proglasio ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima 9. avgusta, za koje njegovi protivnici kažu da su bili namešteni. Predsednik negira te optužbe.

Učesnici subotnjeg protesta, među kojima su većinu činile žene, na kratko su ušli u konflikt sa policijom koja im je blokirala put i počela da izvlači pojedine demonstrante iz gomile.

Na jednoj lokaciji, desetine demonstrantkinja viđene su okružene muškarcima u zelenim uniformama, koji su nosili crne maske, ispred jednog tržnog centra, dok su skandirale: "Samo kukavice biju žene!"

Policija privodi 73-godišnju Ninu Bahinskaju za vreme opozicionog mitinga u Minsku, 19. oktobra 2020.
Policija privodi 73-godišnju Ninu Bahinskaju za vreme opozicionog mitinga u Minsku, 19. oktobra 2020.

Među uhapšnima je 73-godišnja opoziciona aktivistkinja Nina Bangiskaja, koja je postala ikona protestnog pokreta kada je prošlog meseca imala okršaj sa naoružanim policajcima.

Jedna demonstrantkinja je odvežena kolima hitne pomoći, nakon što je ležala na zemlji, po svemu sudeći bez svesti.

Evropska unija je zbog Lukašenkovog gušenja protesta počela da razmatra nove sankcije protiv njegove vlade.

Predsednik, koji je vladao Belorusijom 26 godina, kaže da proteste podržavaju strane sile. Ranije ovog meseca je obezbedio 1,5 milijardi dolara pomoći od Moskve.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG