Linkovi

UN zahtevaju od vlasti Belorusije puštanje na slobodu opozicionarke Kolesnikove


Arhiva - Marija Kolesnikova, jedna od liderki beloruske opozicije, gestikulira tokom mitinga u Minsku, Belorusija, 30. avgusta 2020.

Nezavisni eksperti za ljudska prava iz Ujedinjenih nacija u petak su zatražili od beloruske vlade da oslobodi vodeću opozicionarku Mariju Kolesnikovu, rekavši da se ona suočava sa petogodišnjom zatvorskom kaznom nakon što je optužena za podrivanje nacionalne bezbednosti.

Muzičarka i politička aktivistkinja zatvorena je nedavno usred masovnih demonstracija protiv vlasti atutoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka, koji je reizabran 9. avgusta na glasanju za koje opozicija tvrdi da je namešteno. Eksperti za ljudska prava kažu da je Kolesnikova "oteta na ulici" u Minsku, glavnom gradu Belorusije, 7. septembra, pod pretnjom smrti ili deportacije, te da je tajno zatočena.

U izjavi se napominje da nakon tri dana nema informacija o njenom boravištu. Vlasti su objavile da je Kolesnikova u istražnom pritvoru. Dodaje se da je u 16 sati ona zvanično optužena.

"Posebno je zabrinjavajuće što su vlasti pribegle prisilnim nestancima u pokušaju da ukinu proteste, uguše neslaganje i da seju strah", rekli su stručnjaci UN-a i dodali: "Pozivamo vlasti da ne koriste zabrinutost za nacionalnu bezbednost kako bi pojedincima uskratili njihova osnovne prava, između ostalog pravo na mišljenje, izražavanje ili mirno okupljanje i udruživanje".

Eksperti za prava kažu u izjavi da žele da vlasti privedu pravdi one koji su odgovorni za njen nestanak. Primećuju da je ona vodila kampanju za opozicionu kandidatkinju Svetlanu Tihanoskaju, koja je pobegla sa svojom decom u Litvaniju zbog bezbednosti.

Kolesnikova je bila ključna članica saveta koji je opozicija osnovala kako bi se borila za nove izbore.

Nezavisno od toga, druga aktivistkinja, Olga Kovalkova, rekla je da su je vlasti prisilile da napusti zemlju i da je izbačena preko poljske granice.

Lukašenko tvrdi da je ubedljivo pobedio na izborima 9. avgusta. Proglasio je da je započeo svoj šesti mandat u sredu, nakon što je ceremonija inaoguracije održana u tajnosti.

Predsednik, koji vlada Belorusijom 26 godina, tvrdi da demonstranti imaju podršku stranih sila.

XS
SM
MD
LG