Linkovi

Tihanovskaja pozvala ministre EU da budu "hrabriji" u koracima protiv Lukašenka


Vođa beloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja obraća se članovima odbora za spoljnopolitičke poslove Evropskop parlamenta u Briselu, 21. septembra 2020.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije sastali su sa liderkom beloruske opozicije Svetlanom Tihanovskajom u Briselu, dok razmatraju uvođenje sankcija nekim beloruskim zvaničnicima, koje bi mogle da se odnose i na predsednika Aleksandra Lukašenka.

Tihanovskaja je pozvala Evropsku uniju da bude "hrabrija" u preduzimanju akcija da se podrži opoziciona borba protiv Lukašenkovog autoritarnog režima.

Razgovarajući sa novinarima posle radnog doručka sa Tihanovskajom, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je da ih je "obavestila o tome šta se događa u Belorusiji" i dodao da su evropski ministri "impresionirani hrabrošću i istrajnošću beloruskog naroda, posebno žena Belorusije koje su pokazale pravo liderstvo."

Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja pokazuje fotografiju sa protesta tokom razgovora sa ministrima EU u Briselu, 21. septembra 2020.
Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja pokazuje fotografiju sa protesta tokom razgovora sa ministrima EU u Briselu, 21. septembra 2020.

Borelj je izjavio da Brisel ne priznaje Lukašenka kao legitimnog predsednika Belorusije.

“Želim da naglasim da ćemo podržati inkluzivni nacionalni dijalog i prava naroda Belorusije da ima slobodne i poštene izbore, i to se ne može posmatrati kao mešanje u unutrašnje poslove jer su demokratija i ljudska prava srž identiteta Evropske unije", rekao je.

Hajko Mas, šef diplomatije Nemačke, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, izjavio je da je "nasilje koje Lukašenko primenjuje nad mirnim demonstrantima potpuno neprihvatljivo."

"Zato ćemo morati da danas razmotrimo pitanje - da li sankcije Evropske unije treba da se odnose samo na one koji su učestvovali u namešanju izbora i kršenjima ljudskih prava. Treba da se zaptimo da li gospodin Lukašenko, koji snosi najveću odgovornost, ne treba i sam da bude predmet sankcija."

Demonstracije protiv Lukašenka se nastavljaju skoro bez prekida od kada se proglasio pobednikom spornihi izbora 9. avgusta. Lukašenko je primenjivao silu i naredio hapšenja demonstranata u pokušaju da uguši proteste.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG