Linkovi

Britanija i Kanada uvele sankcije Lukašenku


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na ceremoniji polaganja zakletve u Minsku, 23. septembar 2020. (Foto: Andrei Stasevich/BelTA/Handout via Rojters)
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na ceremoniji polaganja zakletve u Minsku, 23. septembar 2020. (Foto: Andrei Stasevich/BelTA/Handout via Rojters)

Britanija i Kanada uvele su sankcije predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, njegovom sinu i visokim vladinim zvaničnicima, optužujući ih za nameštanje izbora i nasilje protiv demonstranata.

Sankcije, prve koje su zbog krize u Belorusiji uvele velike zapadne sile, obuhvataju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine beloruskih zvaničnika, prenosi Rojters.

Britanija je uvela sankcije Lukašenku, njegovom sinu Viktoru, šefu kabineta Igoru Sergenku, ministru unutrašnjih poslova Juriju Karajevu, zamenicima ministra Aleksandru Barsukovu i Juriju Nazarenku, zameniku komandanta unutrašnjih snaga Kazalbeku Atabekovu i šefu specijalnih policijskih snaga Minska Dmitriju Balabi.

"Velika Britanija i Kanada poslale su jasnu poruku uvođenjem sankcija nasilnom i lažnom režimu Aleksandra Lukašenka. Ne prihvatamo rezultate nameštenih izbora. Pobrinućemo se da za svoje poteze odgovaraju oni koji su počinili nasilje protiv beloruskog naroda i branićemo naše principe demokratije i ljudskih prava", poručio je Rab.

Policija privodi učesnika protesta u Minsku
Policija privodi učesnika protesta u Minsku

Kanada je uvela sankcije Lukašenku i još deset osoba.

"Od nameštenih predsedničkih izbora u avgustu, beloruska vlada sprovela je sistematsku kampanju represije i nasilja protiv mirnih protesta i opozicionih grupa", navodi se u saopštenju kanadskog Ministarstva inostranih poslova.

Kanada je saopštila da su sankcije deo širih diplomatskih napora da se podrži beloruski narod.

Više od 12.000 ljudi je uhapšeno, a stotine su i dalje u zatvoru, od kako je Lukašenko proglašen ubedljivim pobednikom predsedničkih izbora 9. avgusta, za koje je opozicija ocenila da su namešteni.

Lukašenko demantuje optužbe o nameštanju izbora. Svi glavni beloruski opozicionari su u zatvoru ili egzilu.

U međuvremenu, vlasti su objavile da su oduzele dozvolu za rad vebsajtu "TUT.BY.", najvećem beloruskom mediju koji nije pod državnom kontrolom. Međutim, zaposleni su poručili da će pokušati da nastave sa radom.

Evropska unija saopštila je da će uvesti sankcije nizu beloruskih zvaničnika, ali još nije utvrdila spisak. Pojedine manje članice EU, koje su blizu Belorusije, već su objavile svoje spiskove sankcionisanih zvaničnika, ne čekajući poteze Brisela.

Agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane izbore, prenela je da SAD takođe planiraju sankcije.

XS
SM
MD
LG