Linkovi

Tramp čestitao rođendan lideru Severne Koreje Kim Džong Unu


Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp rukuje se sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, tokom sasanka u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dve Koreje, u Panmunjomu, Južna Koreja, 30. juna 2019.
Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp rukuje se sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, tokom sasanka u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dve Koreje, u Panmunjomu, Južna Koreja, 30. juna 2019.

Predsednik SAD Donald Tramp porukom je čestitao rođendan severnokorejskom lideru Kim Džon Unu, izjavo je savetnik za nacionalnu bezbednost Severne Koreje Čung Eui Jong u petak.

Čung, koji se sastao sa Trampom u Vašingtonu ove nedelje, rekao je novinarima da mu je data poruka da je ponese u Severnu Koreju i da je poruku isporučio u četvrtak.

"Sastali smo se na rođendan Kim Džong Una i predsednik Tramp se toga setio i zatražio od mene da isporučim poruku", rekao je Čung nakon što se vratio u Severnu Koreju.

Veruje se da je Kimov rođendan 8. januar, mada tajnoviti režim nikada nije potvrdio datum. Vlada SAD na spisku ima 1984. kao godinu Kimovog rođenja, što znači da je ove godine napunio 36 godina.

Čung nije rekao da li je poruka bila pisana, niti da li je sadržavala išta više od rođendanskih želja.

U sredu, Čung se takođe sastao sa specijalnim američkim izaslanikom za Severnu Koreju, Stivenom Biganom, i "obnovio blisku koordinaciju SAD - RoK po pitanju Severne Koreje", rekla je portparolka Stejt dipartmenta Morgan Orgagus, upotrebljavajući inicijale zvaničnog imena Severne Koreje - Republika Koreja.

Njih dvojica raspravljali su o nedavnim događajima na Bliskom istoku i njihovoj koordinaciji po pitanju globalnih bezbednosnih tema.

Južnokorejski ministar inostranih poslova Kan Kjung Va sastaće se sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom u Kaliforniji naredne sedmice, zajedno sa njihovim japanskim kolegom Tošimitsu Motegijem, a Severna Koreja i odnosi Japana i Južne Koreje biće glavne teme razgovora.

Južnokorejski predsednik Mun Đae In u utorak je rekao da postoji hitna potreba da se na praktičan način unaprede veze sa Severnom Korejom, dodajući da je spreman da se sastane sa njenim povučenim liderom u Severnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG