Linkovi

Nova smena u Beloj kući: Tramp otpustio Džona Boltona


Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i predsednik SAD Donald Tramp, (arhivski snimak)

Predsednik Donald Tramp otpustio je u utorak savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, s kojim nije bio saglasan u pogledu niza spoljnopolitičkih pitanja, među kojima su Severna Koreja, Iran, Avganistan i Rusija.

"Sinoć sam obavestio Džona Boltona da njegove usluge više nisu potrebne u Beloj kući. Izrazito se nisam slagao sa mnogim od njegovih predloga, što je bio slučaj i sa drugima u administraciji. Zatražio sam od Džona da podnese ostavku, koja mi je uručena jutros", tvitovao je Tramp, dodajući da će imenovati Boltonovog naslednika sledeće nedelje.

Ubrzo nakon Trampovog tvita, na Tviteru se oglasio i Bolton koji je izneo drugačiju verziju događaja. Saopštio je da je ponudio da podnese ostavku "u ponedeljak veče i da je predsednik Tramp odgovorio: Hajde da o tome razgovaramo sutra".

Zamenik portparola Bele kuće Hogan Gidli rekao je da se Tramp i Bolton "jednostavno nisu slagali u pogledu mnogih pitanja" i demantovao navode da je do razlaza došlo zbog jednog pitanja. Iz Bele kuće je takođe saopšteno da će Boltonov dosadašnji zamenik Čarli Kuperman, biti vršilac dužnosti savetnika za nacionalnu bezbednost.

Bolton, poznat po tvrdim stavovima o spoljnoj politici i odbrani, tražio je od Trampa da nastavi da vrši pritisak na Severnu Koreju uprkos pregovorima. Zalagao se i za oštriji stav prema Iranu, a protivio se Trampovim sugestijama o mogućem sastanku sa iranskim liderima. Bio je i za oštriju politiku prema Rusiji i Avganistanu.

Takođe se navodno protivio planovima da se održe mirovni pregovori sa talibanima i avganistanskim predsednikom Ašraf Gani u predsedničkom odmaralištu u Kemp Dejvidu, u Merilendu. Tramp je nakon nedavnog napada talibana, u kojem je ubijen američki vojnik, odlučio da otkaže sastanak.

Američki mediji izveštavali su i da je Bolton često bio u sukobu sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Pompeo je na konferenciji za novinare u Beloj kući, na kojoj je prvobitno trebalo da se obrati sa Boltonom, rekao da je "definitivno bilo oblasti" u kojima je imao različite stavove od dosadašnjeg savetnika za nacionalnu bezbednost.

"Predsednik ima pravo na osoblje koje želi. Trebalo bi da ima ljude kojima veruje i koje ceni", rekao je Pompeo.

Bolton je preuzeo položaj savetnika za nacionalnu bezbednost u aprilu 2018. godine, a zamenio je H.R. Mekmastera.

Prethodno je služio u administracijama Ronalda Regana, i Džordža Buša starijeg i mlađeg. Za vreme mandata Džordža Buša mlađeg, bio je 15. američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama.

Kao mogući Boltonovi naslednici pominju se američki specijalni izaslanik za Severnu Koreju Stiven Bigan i zamenik državnog sekretara Džon Saliven, za kojeg se očekivalo da bude imenovan za američkog ambasadora u Rusiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG