Linkovi

Novi kompleks u severnokorejskom postrojenju za lansiranje raketa


Arhiva - Severnokorejski lider Kim Džong Un, u centru, tokom posete fabrici "16. mart" na fotografiji koju je objavila državna novinska agencija Severne Koreje KCNA, 4. novembra 2019.
Arhiva - Severnokorejski lider Kim Džong Un, u centru, tokom posete fabrici "16. mart" na fotografiji koju je objavila državna novinska agencija Severne Koreje KCNA, 4. novembra 2019.

Novi satelitski snimci fabrike u kojoj Severna Koreja proizvodi opremu koja se korisiti za lansiranje dalekometnih raketa pokazali su da je u toku izgradnja novog postrojenja.

Objavljivanje nekoliko fotografija Planet labsa dolazi u trenutku dok raste zabrinutost da bi Severna Koreja mogla da lansira raketu dok zahteva ustupke u zastalim nuklearnim pregovorima sa SAD.

Severna Koreja je upozorila da će od akcija koje preuzme Vašington zavisiti kakav će "božićni poklon" dati Sjedinjenim Državama.

Na jednoj od satelitskih fotografija napravljenih 19. decembra vidi se završnica radova novoj sekciji u fabrici "16. mart" u blizini Pjongjanga, gde se veruje da Severna Koreja razvija i proizvodi vozila koja se koriste kao mobilni lanseri dalekometnih balističkih raketa.

Džefri Luis, direktor neprofitnog programa Istočna Azija na Midlberi istitutu kaže u izjavi dostavljenoj elektronskom poštom da se čini da je konstrukcija proširenje fabrike, što bi moglo da bude "važna vest".

Severna Koreja koristila je, čini se, vozila uvezena iz Kine toko svoja tri probna leta interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), Hvasong-14 i 15, tokom 2017, kaže Luis. Povećanja sposobnost da izgrađuju mobilne lansere potencijalno bi moglo da pomogne širenju ICBM snaga i unapredi njihovu sposobnost opstanka tokom nuklearnog konflikta.

Luis kaže da je, koliko znamo, Severna Koreja uvezla samo šest vozila poput onih koje je koristila tokom testiranja ICBM 2017. godine.

"Mislim da Severna Koreja želi 50-100 takvih sistema", rekao je on. "To bi svakako bila nekakva mešavina ICBM-a koje smo videli i novih sistema za koje Severna Koreja tvrdi da ih razvija".

Nuklearni razgovori između SAD i Severne Koreje u zastoju su od neuspeha februarskog samita lidera dve zemlje Donalda Trampa i Kim Džong Una.

Ranije ovog meseca, Severna Koreja izvela je dve velike probe svojih dalekometnih raketa i sprovela probu raketnog motora na severozapadu zemlje. Eksperti veruju da je bio testiran novi motor, ili za ICBM, ili za letilicu za lansiranje satelita.

Druge fotografije koje je objavio Planet labs pokazuju postrojenje pre i nakon probe 7. decembra.

XS
SM
MD
LG