Linkovi

Pjongjang ne odustaje od raketnih proba, iako nudi pregovore sa SAD


Severnokorejska raketna proba (arhivski snimak)
Severnokorejska raketna proba (arhivski snimak)

Severna Koreja ispalila je u utorak dva projektila kratkog dometa, nekoliko sati nakon što je ponudila nastavak nuklearnih pregovora sa Sjedinjenim Državama.

Projektili su ispaljeni iz oblasti Gaečeon, u provinciji Južni Pjongan, prema istočnoj obali Severne Koreje i prešli razdaljinu od 330 kilometara, saopštio je Generalštab južnokorejske vojske i dodao da američke i južnokorejske vlasti analiziraju detalje probe.

Reč je o desetoj severnokorejskoj raketnoj probi od početka maja, kada je Pjongjang nastavio da testira balističke projektile posle pauze od godinu i po.

Nova proba signal je da će Severna Koreja nastaviti pritisak na Sjedinjene Države, čak i dok nagoveštava da je spremna da se vrati za pregovarački sto.

Pregovori dve zemlje su u zastoju od drugog samita između lidera SAD i Severne Koreje Donalda Trampa i Kim Džong Una, u Hanoju, koji je okončan bez dogovora.

Visoki severnokorejski diplomata rekao je u ponedeljak da je Pjongjang spreman da se sastane sa američkim zvaničnicima krajem septembra. Još nije poznato da li će nova proba uticati na održavanje tih pregovora.

Predsednik Donald Tramp rekao je da "nema problema" sa severnokorejskim raketnim probama, ali nije komentarisao najnoviju.

Južnokorejske vojska pozvala je Pjongjang da "odmah zaustavi" akcije koje podižu tenzije na Korejskom poluostrvu. Američki zvaničnici saopštili su da su upoznati sa probom i da blisko sarađuju sa saveznicima u regionu.

XS
SM
MD
LG