Linkovi

Severna Koreja testirala još jednu raketu


Raketnim testovima Pjongjang pokušava da natera SAD da naprave ustupke u zamenu za denuklearizaciju
Raketnim testovima Pjongjang pokušava da natera SAD da naprave ustupke u zamenu za denuklearizaciju

Severna Koreja uspešno je izvela još jednu "krucijalnu" probu rakete dugog dometa, saopštila je severnokorejska Akademija za nauku i odbranu.

Pjongjang i dalje pokušava da izvrši pritisak na adminsitraciju Donalda Trampa da do kraja ove godine, odnosno roka koji je postavio sevenokorejski lider Kim Džong Un, SAD i Severna Koreja postignu sporazum o denuklearizacijii.

Severna Koreja je pre nekoliko dana saopštila da je izvela i "veoma važnu probu" u nuklearnom postrojenju, a sumnja se da je testirana interkontinentalna balistička raketa.

Raketna proba sugeriše da je Pjongjang rešen da pritisne SAD da načine ustupke prema Severnoj Koreji, koja bi zauzvrat počela denuklearizaciju.

Razgovori Vašngtona i Pjongjanga zaustavljeni su u februaru kada drugi samit Kima i Trampa u Vijetnamu završen bez dogovora.
Dve zemlje nastavile su razgovore na nivou radnih grupa u oktobru u Stokholmu, ali je pregovore napustila Severna Koreja uz obrazloženje da SAD nisu imale dobru ponudu.

SAD su tada saopštile da su spremne da nastave razgovore.

"Spremni smo na akciju i na konkretne korake ka postizanju sporazuma. Ali to ne možemo sami. I Severna Koreja mora da donese teške odluke", rekla je ambasadorka SAD u UN Keli Kraft.

Tramp i Kim su se sastali tri puta od juna 2018.

Na prvom samitu u Singapuru dogovoreno je da se "radi na kompletnoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva", ali ništa dalje nije precizirano.

XS
SM
MD
LG