Linkovi

AP: Bivši Trampov savetnik Džon Bolton objavljuje knjigu


Bivši savetnik za nacionalni bezbednost Džon Boltom govori u Centru za strategijske i međunarodne studije u Vašingtonu, 30. septembra 2019.

Bivši savetnik za nacionalni bezbednost Džon Bolton postigao je dogovor za izdavanje knjige, saznaje Asošijeted pres.

Bolton, koji slovi za političkog "jastreba", napustio je funkciju u septembru zbog brojnih nesuglasica po pitanju spoljne politike sa predsednikom Donaldom Trampom.

Tokom poslednjih nedelja, postigao je sporazum sa kućim Sajmon end Šuster, tvrde tri izdavačaka zvaničnika upoznata sa ovim pregovorima. Zvaničnici nisu ovlašćeni da izlaze u javnost i govorili su pod uslovom anonimnosti.

Dva zvaničnika rekla su da je vrednost ugovora oko dva miliona dolara.

Boltona je predstavljala književna agncija Dževelin, među čijim klijentima su i bivši direktor FBI-a Džejms Komni i anonimni zvaničnik Trampove administracije čija knjiga "Upozorenje" izlazi 19. novembra.

Izdavački zvaničnici nisu znali koje će biti ime knjige, niti kada će tačno ona izaći. Sajmon i Šuster odbili su da komentarišu ove navode u subotu, a Dževelin nije odgovorio na zahtev za komentar.

Boltonovu knjigu iz 2007, "Predaja nije opcija: Odbrana Amerike u Ujedinjenim nacijama i u inostranstvu" objavila je konzervativna izdavačka kuća Sajmon en Šuster.

Boltonovo ime često se pominjalo tokom istrage u Predstavničkom domu o opozivu predsednika, koja se fokusirala na Trampov pritisak na Ukrajinu da istraži potencijalnog rivala na izborima 2020. i bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena.

Postavljen u aprilu 2018, Bolton je bio treći Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, poznat po tome što je zagovarao vojne akcije po drugim zemljama, što je stajalište kom se Tramp protivi.

U govoru krajem septembra u Centru za strategijske i međunarodne studije, koji je oržao nakon što je napustio administraciju, Bolton je izneo mnogo radikalniji pristup severnokorejskom nuklearnom programu od onoga kod zagovara Tramp, koji često srdačno govori o severnokorejskom lideru Kim Džing Unu.

"Svakim danom Severna Koreja postaje sve opasnija zemlja", rekao je Bolton. "Ukoliko vam se ne dopada njihovo ponašanje danas, šta tek mislite da će biti kada budu imali nuklearno oružje koje može da stigne do američkih gradova?"

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG