Linkovi

SAD negiraju da planiraju povlačenje dela trupa iz Južne Koreje


Sekretar odbrane SAD Mark Esper, levo, rukuje se sa južnokorejskim ministrom odbrane Đeong Keong Doom pred fotoreporterioma u Ministarstvu odbrane Južne Koreje u Seulu, 15. novembra 2019.

Pentagon je u četvrtak demantovao vesti koje su objavljne u Južnoj Koreji, prema kojima Sjedinjene Države razmatraju značajno smanjenje broja svojih trupa u Južnoj Koreji, ukoliko Seul ne bude više učestvovao u plaćanju troškova njihovog raspoređivanja.

"Apsolutno nema istine u izveštajima Čosun Ilboa da Sekretarijat odbrane SAD trenutno razmatra povlačenje bilo kojih trupa sa Korejskog poluostrva", rekao je portparol Pentagona Džonatan Hofman, nadovezujući se na državng sekretara Marka Espera, koji je nešto ranije u četvrtak izjavio da ne zna za takve planove.

"Sekretar Esper bio je u Južnoj Koreji tokom protekle nedelje gde je više puta ponovio našu čvrstu predanost (Južnoj Koreji) i njenom narodu. Priče u novinama poput ove opaso su i neodgovorno plasiranje jednog anonimnog izvora. Zahtevamo da Čosun Ilbo odmah povuče svoju priču".

U članku, Čposun Ilbo citirao je diplomatski izvor koji tvrdi da se SAD pripremaju da povuku jednu brigadu.

Tipična brigada američke vojske broji između 3.000 i 4.000 vojnika. Trenutno je u Južnoj Koreji stacionirano oko 28.500 američkih vojnika, koji tehnički ostaju u ratnom stanju sa susedom naoružanim nuklearnim oružjem, Severnom Korejom, nakon konflikta 1950-1953.

Sekretar odbrane SAD Mark Esper rekao je da ne zna ni o kakvim planovima za povlačenje 4.000 vojnika iz Južne Koreje, ukoliko propadnu razgovori o deljenju troškova.

"Ne pretimo saveznicima po tom pitanju. To su pregovori", rekao je on novinarima tokom puta u Vijetnam.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane saopštilo je da ono što je u izveštaju Čosuna "nije zvanično stajalište vlade SAD".

Po američkom zakonu, vojno prisustvo u Južnoj Koreji ne sme da padne ispod 22.000, sve dok sekretar odbrane ne opravda dalje smanjenje pred Kongresom.

Izveštaj Asošijeted presa korišćen je u ovom tekstu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG