Linkovi

"Kim voli da lansira rakete, zar ne?"


Predsednik SAD Donald Tramp rukuje se sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom na sastanku u Demilitarizovanoj zoni, 30. jun 2019. (Foto: AP)
Predsednik SAD Donald Tramp rukuje se sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom na sastanku u Demilitarizovanoj zoni, 30. jun 2019. (Foto: AP)

Predsednik Donald Tramp rekao je u utorak da i dalje veruje severnokorejskom lideru Kim Džong Unu, ali uz opasku "da Kim voli da lansira rakete, zar ne?"

"Zbog toga ga zovem raketaš", rekao je Tramp novinarima u Londonu tokom sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Takođe je istakao da se nada denuklearizaciji Severne Koreje i dodao "videćemo" da li će se to dogoditi.

Severna Koreja je prošle nedelje ispalila dva projektila kratkog dometa blizu svoje istočne obale, čime je ponovo testirala svoj veliki raketni sistem, ali i opomenula Sjedinjene Države da se približava rok, do kraja godine, koji je Kim dao Vašingtonu da pokaže fleksiblinost u nuklearnim pregovorima.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će u sredu, na zahtev Francuske, Britanije i Nemačke, raspravljati o najnovijoj raketnoj probi Pjongjanga, na sednici koja će biti zatvorena za javnost. Savet bezbednosti je 2006. godine zabranio balističke projektile u Severnoj Koreji.

Pjongang je prethodno, u utorak, optužio Sjedinjene Država da pokušavaju da odugovlače pregovore o denuklearizaciji do predsedničkih izbora naredne godine.

Tramp je u Londonu takođe naveo da nastavlja pregovore sa saveznicima, Južnom Korejom i Japanom, da snose veće troškove za američke snage stacionirane u tim zemljama.

Američki lider je rekao da je Južna Koreja prošle godine pristala da plati gotovo 500 miliona dolara više za američku "zaštitu", ali da Sjedinjene Države sada žele da Seul preuzme dodatne obaveze.

Na pitanje da li je u interesu Amerike da ima vojnike stacionirane na Korejskom poluostrvu, Tramp je rekao: "O tome može da se raspravlja. Mogu da iznesem argumente za oba stava. Međutim, ako ćemo to da uradimo, oni bi morali da snose ravnomernije troškove", istakao je predsednik SAD.

XS
SM
MD
LG