Linkovi

Prvi razgovori sa stranim liderima: Bajden razgovarao sa Trudoom, Lopezom Obradorom i Džonsonom


Britanski premijer Boris Džonson razgovara telefonom sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom, u Londonu, 23. januara 2021, na fotografiji koja je objavljena na društvenim mrežama.
Britanski premijer Boris Džonson razgovara telefonom sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom, u Londonu, 23. januara 2021, na fotografiji koja je objavljena na društvenim mrežama.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je u subotu predsedniku SAD Džou Bajdenu da je nestrpljiv da sklopi novi američko-britanski trgovinski sporazum.

Džonsonovo nagovaranje na dogovor usledio je tokom razgovora dvojice lidera o širokom dijapazonu tema, koji se dotakao i globalnog odgovora na pandemiju koronavirusa, kao i najave Bajdenove administracije ove nedelje da će se Sjedinjene Države ponovo pridružiti Pariškom klimatskom sporazumu i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, saopšteno je iz Dauning strita.

Novi trgovinski sporazum između saveznika za Džonsona je veći prioritet nego za Bajdena. Britanija je povratila kontrolu nad nacionalnom trgovinskom politikom početkom meseca nakon završetka prelaznog perioda Bregzita.

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki izjavila je u petak da administracija nije imala vremenski okvir za pisanje novog trgovinskog sporazuma, jer je Bajdenova pažnja uglavnom bila usmerena na to da se pandemija koronavirusa stavi pod kontrolu i na pritisak na Kongres da usvoji predsednikov plan za ublažavanje posledica koronavirusa od 1,9 hiljada milijardi dolara.

Telefonski razgovor sa Džonsonom bio je najmanje treći Bajdenov razgovor sa inostranim kolegama od petka. Predsednik SAD je u petak uveče razgovarao sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom i meksičkim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom.

Pomoć za zaustavljanje imigracije

U subotu je Lopez Obrador rekao da mu je Bajden rekao da će SAD poslati četiri milijarde dolara kao pomoć za razvoj Hondurasa, Salvadora i Gvatemale, zemalja čije su nedaće iznedrile plimu migranata koji kroz Meksiko idu ka Sjedinjenim Državama.

Lopez Obrador je rekao da su tokom poziva u petak dvojica predsednika razgovarali o imigraciji i potrebi da se reše glavni uzroci zašto ljudi migriraju.

Meksiko je zaustavio nedavne pokušaje karavana srednjoameričkih migranata da pređu Meksiko.

Bajdenov poziv sa Lopezom Obradorom usledio je u napetom trenutku, nekoliko dana nakon što je meksički predsednik optužio američku Upravu za borbu protiv droge (DEA) da je izmislila optužbe za šverc droge protiv bivšeg ministra odbrane te zemlje.

Ali Lopez Obrador je u izjavi od petka rekao da je razgovor sa Bajdenom bio "prijateljski i pun poštovanja".

Bajdenov poziv Trudou usledio je nakon što je kanadski premijer ove nedelje javno izrazio razočaranje Bajdenovom odlukom da izda uredbu o zaustavljanju izgradnje naftovoda Kajstoun KSL.

Predviđalo se da će dugo sporni projekat nositi oko 800.000 barela nafte dnevno od katranskog peska Alberte do obale zaliva Teksasa, prolazeći kroz Montanu, Južnu Dakotu, Nebrasku, Kanzas i Oklahomu.

Bajden je rekao Trudou da je izdavanjem uredbe sledio obećana data u kampanji, rekao visoki zvaničnik kanadske vlade za Asošijeted pres.

Zvaničnik je govorio pod uslovom anonimnosti.

Bela kuća je saopštila da je Bajden primio k znanju Trudoovo razočaranje zbog odluke.

"Savršeno poravnanje“ je retkost

Trudo je rekao novinarima pre poziva u petak da neće dozvoliti da njegove razlike sa Bajdenom oko projekta postanu izvor napetosti u američko-kanadskim odnosima.

"Neće uvek biti savršeno usklađivanje sa Sjedinjenim Državama“, rekao je Trudo.

"To je slučaj sa bilo kojim predsednikom, ali mi smo u situaciji kada smo mnogo više usklađeni sa vrednostima i fokusom. Veoma se radujem saradnji sa predsednikom Bajdenom".

Bajden i Trudo takođe su razgovarali o izgledima da se Kanada snabdeva vakcinom protiv Kovida 19 iz pogona farmaceutskog giganta Fajzer u Kalamazu, Mičigan, rekao je drugi visoki zvaničnik kanadske vlade, koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Kanada je uzimala sve svoje doze vakcine iz Fajzerovog postrojenja u mestu Purs u Belgiji, ali je Fajzer obavestio Kanadu da sledeće nedelje neće dobiti nikakve doze i da će tokom naredne tri nedelje dobiti 50 odsto manje od očekivanog.

Premijer Ontarija Dag Ford javno je tražio od Bajdena da podeli milion doza napravljenih u Fajzerovom pogonu u Mičigenu.

Američka federalna vlada ima sporazum sa kompanijom Fajzer prema kom će prvih 100 miliona doza vakcine proizvedene u SAD biti u vlasništvu američke vlade i distribuiraće se u SAD.

Dvojica lidera takođe su naširoko razgovarali o trgovinskim, odbrambenim i klimatskim pitanjima.

Trudo je takođe pokrenuo slučajeve dvojice Kanađana zatvorenih u Kini u potezu očigledne odmazde zbog hapšenja izvršnog direktora Hjuaveija u Kanadi na zahtev američke ekstradicije, saopštio je kabinet premijera.

XS
SM
MD
LG