Linkovi

Broj žrtava Kovida 19 u SAD premašio 400.000


ARHIVA - Hitna pomoć u bolnici u Los Anđelesu, (Foto: AP/Jae C. Hong)
ARHIVA - Hitna pomoć u bolnici u Los Anđelesu, (Foto: AP/Jae C. Hong)

Broj žrtava koronavirusa u Sjedinjenim Državama u utorak je prema podacima Univerziteta Džons Hopkins premašio 400.000 poslednjih sati mandata predsednika Donalda Trampa, koji je oštro kritikovan zbog načina na koji je rešavao zdravstvenu krizu izazvanu pandemijom.

Ukupan broj smrtnih slučajeva je gotovo jednak broju Amerikanaca koji su poginuli tokom Drugog svetskog rata. Takođe je jednak populaciji Tulse u Oklahomi, Tampe na Floridi ili Nju Orleansa, kao i broju ljudi koji su prisustvovali Vudstoku 1969. godine, prenosi agencija Asošijeted pres.

Broj žrtava koronavirusa je nešto manji od oko 409.000 Amerikanaca koji su 2019. godine preminuli od moždanog i srčanog udara, Alchajmerove bolesti, dijabetesa, gripa i upale pluća.

Pandemija u SAD nije ni blizu kraja, uprkos vakcinama koje bi mogle da pomognu da se zaraza iskoreni. Uticajni model Univerziteta države Vašington procenjuje da će do 1. maja od Kovida 19 preminuti gotovo 567.000 Amerikanaca.

Iako se Trampovoj administraciji pripisuju zasluge za program za brzi razvoj i distribuciju vakcine protiv koronavirusa, Tramp je više puta umanjivao opasnost od pandemije, ismevao maske, protestovao protiv restriktivnih mera, promovisao tretmane koji nisu bezbedni i čija delotvornost nije bila dokazana, podrivao naučnike i retko izražavo saosjećanje sa žrtvama.

Trampov stav nije promenilo ni to što je i sam bio zaražen koronavirusom. Bela kuća je branila administraciju.

"Žalimo za svim izgubljenim životima u ovoj pandemiji i zahvaljući predsednikovom liderstvu, program za razvoj vakcine doveo je do rekordno brzog razvoja više bezbednih i delotvornih vakcina , što su mnogi govorili da se nikada neće dogoditi". rekao je portparol Džad Dir.

Sjedinjene Države su dostigle prag od 400.000 žrtava za nešto manje od godinu dana. Prvi poznati smrtni slučajevi u SAD registrovani su početkom februara 2020. godine, u okrugu Santa Klara u Kaliforniji.

Broj žrtava dostigao je 100.000 za četiri meseca, dok je za nešto više od 30 dana porastao sa 300.000 na 400.000.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG