Linkovi

Senat potvrdio imenovanje prvog Afroamerikanca za šefa Pentagona


Novi šef Pentagona Lojd Ostin ( Foto: Jim Lo Scalzo/Pool via AP)
Novi šef Pentagona Lojd Ostin ( Foto: Jim Lo Scalzo/Pool via AP)

Senat SAD u petak je potvrdio imenovanje penzionisanog generala Lojda Ostina za novog sekretara za odbranu. Ostinova kandidatura potvrđena je sa 93 glasa ZA, a dva protiv. Ostin je prvi Afroamerikanac na tom položaju.

U Pentagon je došao odmah nakon potvrde u Senatu i već bi poslepodne trebalo da predsedava sastankom sa ostalim liderima Sekretarijata za odbranu o pandemiji koronavirusa. Planiran je i telefonski razgovor Ostina i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Ostin je na Tviteru napisao da je ponosan što je prvi afroamerički sekretar za odbranu.

Senatori iz obe stranke pozdravili su potvrdu Ostinove kandidature za šefa Pentagona, samo dva dana nakon inauguracije predsednika Džoa Bajdena.

Demokratski senator Džek Rid, novi predsedavajući Odbora za oružane snage, rekao je da se zemlja suočava sa nizom izazova, među kojima su pandemija koronavirusa i nadmetanje sa Kinom i Rusijom.

"General Ostin je lider sa izuzetnim kvalifikacijama i dugom i istaknutom karijerom u američkoj vojsci", rekao je Rid uoči glasanja.

"Ovo su najopasnija vremena", ocenio je republikanski senator Džejms Inhof, koji je takođe pozvao svoje kolege da podrže Ostina.

Članovi Kongresa su prethodno, u četvrtak, odobrili obavezno izuzeće za Ostina zato što je na položaj sekretara za odbranu imenovan manje od sedam godina nakon što je napustio vojsku, što nije dozvoljeno zakonom kojim se garantuje civilna uprava nad vojnim snagama. Ostin se penzionisao 2016. godine nakon 41 godinu vojne službe.

Pojedini ključni članovi tima predsednika SAD Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost, preuzeli su funkcije u četvrtak, dok su Bela kuća i najviši zakonodavci insistirali na brzoj potvrdi više kandidata koji će pomoći u rešavanju rastućih međunarodnih izazova.

Direktorka Nacionalnih obaveštajnih službi (DNI) Avril Hejns prva je od predsednikovih kandidata koja je preuzela funkciju. Prva žena na čelnoj poziciji DNI, položila je zakletvu rano u četvrtak, manje od 24 sata nakon što njeno imenovanje Senat potvrdio glasovima 84-10.

Ubrzo nakon polaganja zakletve, Hejns je učestvovala u predsednikovom svakodnevnom obaveštajnom brifingu i obratila se članovima obaveštajnih agencija u zemlji, rekavši u izjavi da njihov rad "nikada nije bio vitalniji za bezbednost ili prosperitet naše države".

Brza potvrda Hejns u Senatu izazvala je pohvale republikanaca i demokrata, koji su naglasili da zemlja nema vremena za gubljenje.

"Srećan sam što su mi se kolege iz Senata pridružili i brzo potvrdili direktorku Hejns“, rekao je Marko Rubio, najviši republikanac u Odboru Senata za obaveštajne poslove, pre nego što je završen konačni rezultat glasanja. "Naši protivnici neće stajati po strani i čekati da nova administracija postavi ljude na ključne pozicije".

Vodeći demokrata u odboru, senator Mark Vorner, takođe je pohvalio dvopartijske napore da potvrdi postavljenje Hejns, rekavši da je njena uloga najviše obaveštajne zvaničnice u državi od "kritične važnosti".

"Nakon što je četiri godine namerno podrivana, obaveštajna zajednica zaslužuje snažnog lidera koji je potvrdio Senat da je vodi i oživljava", rekao je Vorner.

"Čak i dok se vlast prenosi sa jedne adminstracije na drugu, rad na bezbednosti naše nacije ne sme biti zaustavljen ili poremećen", rekao je u četvrtak novi lider ećine u Senatu, demokrata Čak Šumer i pozvao Senat da ubrza potvrdu kandidata za najviše pozicije u Bajdenovom kabinetu. "

Strani protivnici će pokušati da iskoriste ovaj period tranzicije i ne možemo dozvoliti da američka vojna, obaveštajna i nacionalna bezbednosna politika budu narušene zbog odlaganja potvrde članova kabineta".

Očekuje se da će Senat takođe preći na druge ključne kandidate, poput bivšeg ambasadora Vilijama Bernsa, imenovanog za direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA), glavne špijunske agencije u Vašingtonu.

Ruske pretnje

Bajdenov tim za nacionalnu bezbednost već se suočava sa nekim ključnim izazovima, od pandemije koronavirusa, do američkih protivnika.

Bajdenova administracija objavila je u četvrtak da traži petogodišnje produženje novog START-a, jednog od poslednjih preostalih ugovora o kontroli naoružanja sa Rusijom.

Ugovor, koji ograničava Sjedinjene Države i Rusiju na razmeštanje ne više od 1.550 strateških nuklearnih bojevih glava i ograničava sisteme za isporuku raketa, ističe u februaru.

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki takođe je u četvrtak potvrdila da je Bajden tražio od obaveštajne zajednice procene sumnjivih ruskih akcija, uključujući sajber hakovanje SolarVinds, akciju mešanja u predsedničke izbore u novembru, upotrebu hemijskog oružja protiv opozicionog lidera Alekseja Navalnog i navodne ucene raspisane za ubistva američkih vojnika u Avganistanu.

Hejns, bivši zamenica direktora CIA, rekla je članovima Kongresa tokom pretresa za potvrdu svoje nominacije u utorak da je posebno zabrinjavajuća ruska kampanja širenja uticaja.

"Svakako sam videla rusku upotrebu aktivnih mera u raznim kampanjama za pogoršanje podela u ovoj zemlji i promovisanje ekstremizma, u izvesnom smislu", rekla je Hejns.

Tokom pretresa za potvrdu svoje kandidature, takođe u utorak, Ostin je upozorio na Kremlj, rekavši da, iako je Rusija sila "u opadanju", i dalje može da nanese "veliku štetu" u sajber prostoru.

Pogled ka unutra

I Hejns i Ostin, rekli su zakonodavcima da će im veći deo pažnje biti usmeren ka tome da pomognu da se obnovi poverenje u obaveštajnu zajednicu i vojsku.

"Da bi bila efikasna, DNI nikada ne sme da zazire od toga da govori istinu vlastima. Nikada. Naročito kada može biti nezgodno ili teško da se to čini", rekla je Hejns.

Ostin je rekao da bi mu prioritet bio uklanjanje ekstremizma i ilegalnog ponašanja u vojsci.

"Posao Sekretarijata za odbranu je da zaštiti Ameriku od naših neprijatelja, ali to ne možemo da učinimo ako neki od tih neprijatelja stoje u našim redovima", rekao je.

"Ovom (ekstremizmu) nije mesto u Vojsci Sjedinjenih Američkih Država", dodao je Ostin, opisujući to kao deo šire bitke. "Snažno ću se boriti da eliminišem seksualne napade i da oslobodim naše redove rasista i ekstremista i da stvorim klimu u kojoj svi sposobni i spremni imaju priliku da služe", rekao je Ostin.

Ketrin Gipson iz Glasa Amerike doprinela je pisanju ovog izvepštaja.

XS
SM
MD
LG