Linkovi

Bajden prvog dana poništio neke od Trampovih odluka


Bajden u Ovalnoj sobi potpisuje predsedničke uredbe

Među 17 uredbi koje je prvog dana na dužnosti potpisao američki predsednik Džo Bajden, dve bi trebalo da obnove saradnju sa UN u globalnoj borbi protiv klimatskih promena i pandemije.

Bajden je uradio ono što je obećao u kampanji i prvog dana obustavio povlačenje SAD iz Svetske zdravstvene organizacije i podneo zahtev da se priključi Pariskom klimatskom spoazumu iz 2015, iz kojeg je Ameriku povukao Tramp.

"Radim sa predsednikom Bajdenom i drugim liderima na tome da prevaziđemo klimatsku krizu i oporavimo se od Kovida 19", napisao je Generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

U aprilu prošle godine bivši predsednik Donald Tramp odlučio je da Amerika više ne uplaćuje svoj deo u Svetsku zdravstvenu organizaciju jer je kazao da je "kontroliše Kina". Potom je pokrenuo proces izlaska SAD iz SZO što bi trebalo da stupi na snagu u julu, ali Bajden to sada obustavlja.

Bajdenova administracija je saopštila da će američka delegacija, na čelu sa doktorom Entonijem Faučijem, prisustvovati virutelnom sastanku SZO. Takođe je najavila da će se priključiti Kovaksu, globalnoj inicijativi za distribuciju vakcina siromašnim zemljama.

"Podrška SZO je apsolutno ključna u globalnoj borbi sa Kovidom 19", rekao je Stefan Dujaric, potrparol SZO.

Bajden je takođe potpisao zahteva da se SAD pridruže Pariskom klimatskom sporazumu iz kojeg se Tramp povukao 2017. Bivši predsednik podržavao je industriju uglja i fosilnih goriva i često se podsmevao obnovljivim izvorima energije.

SAD bi ponovo mogle da budu deo tog pakta u roku od 30 dana.

Sporazum o klimatskim promenama su 2015. potpisale sve zemlje na svetu, a cilj je da se smanji emisija štetnih gasova i ograniči rast temperature u ovom veku do 2 stepena Celzijusa.

Amerika će imati i specijanog predsedničkog izaslanika za klimatske promene, a to je bivši državni sekretar Džon Keri.

Koje su još uredbe donete?

Bajden je prvog dana potpisao još 15 uredbi, među kojima su obavezno nošenje maski u federalnim zgradama i uspostavljanje nove kancelarije u Beloj kući za koordinaciju odgovora na koronavirus.

Kongresu je prosledio zakonski predlog o imigraciji koji bi ilegalnim imigrantima omogućio da dobiju državljanstvo u roku od osam godina. Naredio je i Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost i sekretaru za pravosuđe da očuvaju program za zaštitu od deportacije mladih imigranata koji su ilegalno dovedeni u zemlju kada su bili deca, poznat kao "DACA".

Ukinuo je i brojne imigracione mere Trampove administracije - vanredno stanje koje je bivši predsednik uveo da bi se iz budžeta Pentagona finansirala izgradnja zida na granici Amerike I Meksika, kao i zabranu dolaska putnika iz nekoliko većinski muslimanskih zemalja.

Novi predsednik planira da ubrza distribuciju vakcine protiv Kovida 19 i da pokuša da kroz Kongres progura novi paket pomoći za saniranje posledica pandemije u vrednosti od 1,9 hiljada milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG